Sverigefinsk präst

Svenska kyrkan i Skövde söker sverigefinsk präst

I Skövde har finsktalande delat tro och liv tillsammans i ca 70 år. Gudstjänsterna är välbesökta och det finns ett stort engagemang i församlingen. Vi söker nu en präst som tillsammans med oss vill fortsätta utveckla det sverigefinska församlingsarbetet som en integrerad del av Svenska kyrkans församlingsliv i Skövde, så att ännu fler får lära känna Jesus och finna ett hem i församlingen.
Här får du möjlighet att utveckla Svenska kyrkans finskspråkiga församlingsarbete för framtiden och för de behov som olika generationer finländare har. Tillsammans blir vi mer!

Arbetsuppgifter:
Du kommer att ha ett nära samarbete med vår sverigefinska församlingspedagog, musiker, frivilliga och andra medarbetare i församlingen. Tillsammans med församlingspedagog driver och utvecklar du det finskspråkiga församlingsarbetet för alla åldrar. I arbetsuppgiften ingår att planera och leda gudstjänster och kyrkliga handlingar, bedriva undervisning t.ex. Alpha och utöva själavård. Vi vill att du ska vara öppen för att samverka med övrigt församlingsarbete och bidra till större samhörighet mellan alla de människor, från många olika länder, som har sitt andliga hem i S:t Matteus kyrka. Din roll blir även att utveckla och upprätthålla kontakter med samhällsaktörer för att samverka i sverigefinska frågor och aktiviteter.

Din profil:
Du har Din förankring i den evangelisk-lutherska bekännelsen och delar Svenska kyrkans värderingar och förhållningssätt. Du tror på en Gud som gör det omöjliga möjligt. Du vill hjälpa människor att finna Gud och sin tro, att känna kärlek till sin nästa och att finna trygghet i församlingen.
Du har god samarbetsförmåga, är flexibel och öppen för människors olika behov. Är handlingskraftig och ser möjligheter före hinder. I rollen krävs god kommunikationsförmåga och förståelse för språkliga och kulturella skillnader. Du är trygg i din finska identitet och vill lära känna den svenska kulturen. Då tjänsten ingår i ett litet arbetslag behövs ett eget div, organisationsförmåga och förmågan att sätta gränser.

Kvalifikationer:
Prästvigd enligt Svenska kyrkans ordning (även Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland) och har arbetat som församlingspräst under några år.
Tillhörig i Svenska kyrkan.
Goda kunskaper i svenska i tal och skrift och goda kunskaper i finska i tal och skrift.
B-körkort och tillgång till egen bil i tjänsten.
Erfarenhet av arbete inom Svenska kyrkans sverigefinska arbete är meriterande.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning, ser mångfald som en styrka och lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Varje människa är skapad till Guds avbild och älskad av Gud. Det är en hållning som Svenska kyrkan i Skövde lutar sig mot och vill hålla högt inte minst i HBTQ-sammanhang.

Anställning:
Anställningsform: Tillsvidareanställning 100%
Tjänstgöring: Dagtid, kvällar och helger enligt schema.
Tillträde: Enligt överenskommelse.
Placering: S:t Matteus kyrka, Södra Ryd, Skövde.
Lön: Månadslön

Din ansökan ska vara inkommen senastden 17 februari 2019.  Ansökan görs via ansökningsformuläret på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/skovde/ledigatjanster
Ytterligare upplysningar lämnas av
Lena Ehrngren, präst och enhetschef: 0500-47 65 62, lena.ehrngren@svenskakyrkan.se