Medlem i Svenska kyrkan

I kyrkan möts det jordiska och det himmelska. I både vardag och fest i kyrkan finns stråk av det eviga och det heliga, med en öppenhet för det moderna livets villkor. Nu gör vi det enklare för dig att bli medlem!

Som medlem betalar du en del av din inkomst i kyrkoavgift.
Begravningsavgiften betalar alla. Genom kyrkoavgiften är du med och stöder Svenska kyrkans arbete för kristen tro, människovärde och livskvalitet.

Medlem i Svenska kyrkan blir man genom dopet. Såväl barn som vuxna döps i kyrkan. Har du tidigare varit medlem men utträtt, är du varmt välkommen tillbaka. Om du är döpt i ett annat kristet samfund, blir du medlem direkt, men du kommer att erbjudas samtal om kristen tro och kristet liv.

Barn som döps i Svenska kyrkans ordning blir automatiskt medlemmar. Vårdnadshavare kan anmäla att deras barn ska vara medlemmar, även om de inte är döpta.

Du är välkommen att ringa till oss, tel 0500-47 65 00. Du kan också ta kontakt med någon ur vår personal som du haft kontakt med eller mejla till skovde.expedition@svenskakyrkan.se så kontaktar vi dig.

Varje medlem behövs för att Svenska kyrkan ska kunna fortsätta sin verksamhet. Tack vare medlemmarnas kyrkoavgifter kan Svenska kyrkan erbjuda en mångfaldig verksamhet. Anledningarna till att vara medlem i Svenska kyrkan är många. Här följer några av dem:

Livets stora händelser
Vi människor har ett behov av riter och att uppmärksamma högtider. I Svenska kyrkan finns lång erfarenhet av att välkomna det nya barnet, att erbjuda tonåringar ett tillfälle att få brottas med frågor om vem man är och vad man tror på, att manifestera kärleken till den man älskar och att få ta farväl när en anhörig eller nära vän gått bort.

Solidaritet – för alla överallt
Svenska kyrkan arbetar utifrån att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, ålder, sexuell läggning, trosuppfattning och hur mycket pengar man har. På en del orter finns soppkök för hemlösa, på andra ställen erbjuds aktiviteter för ensamma, gamla eller socialt utsatta människor. Svenska kyrkan finns också runt om i världen till stöd för turister, studenter och bofasta utlandssvenskar. Genom att vara med i Svenska kyrkan bidrar du till att både du och andra kan ta del av detta sociala arbete.

Barn och ungdomar
I Svenska kyrkan finns en särskild omsorg om barn och ungdomar, för deras växande och för att ge dem trygghet. 150 000 barn och ungdomar deltar regelbundet i Svenska kyrkans olika verksamheter, som musiklek, söndagsskola, körer och ungdomsgrupper. Dessutom konfirmeras nästan 50 000 tonåringar varje år.

Kultur, musik och körer
I Svenska kyrkan kan du utveckla ditt musikintresse. Du kan sjunga i kör, spela instrument eller gå på konsert. Svenska kyrkan bär på en rik kulturskatt och är en av Sveriges största arrangörer av musikevenemang. Över 100 000 människor i alla åldrar sjunger i någon av Svenska kyrkans körer.

Kyrkobyggnaderna – historiska landmärken
Våra kyrkobyggnader är fulla av historia. På många håll fungerar kyrkan som ett historiskt landmärke som har en särskild plats i människors hjärtan. Kyrkobyggnaden är även uppskattad som en tyst avskild plats för egna tankar.

Olyckor, kriser och katastrofer
Svenska kyrkan samarbetar med samhällets övriga krisberedskap vid större olyckor. Erfarenheten att möta människor i sorg och kris är till stor nytta och den öppna kyrkan blir en stilla plats för tankar och en mötesplats för sörjande.
Tack vare ett världsomspännande samarbete med andra kyrkor och organisationer arbetar också Svenska kyrkan för att hjälpa till vid naturkatastrofer eller i krigshärjade områden. För de svenskar som befinner sig utomlands finns stöd att få hos Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

En plats för eftertanke
Oavsett om du ser dig som troende, sökare eller tvivlare så finns Svenska kyrkan för att dela dina och andras funderingar kring livet, döden, glädjen och sorgen. Oavsett vilka vi är erbjuder Svenska kyrkan ett sammanhang där vi får träffa varandra och där vi får möta Gud – en Gud som befriar och bär.

Du kan enkelt bli medlem i Svenska kyrkan. Fyll i ditt namn och personnummer här nedan så skickar vi dig en ifylld blankett att signera. Du får med ett returkuvert med porto. Varmt välkommen till Svenska kyrkan i Skövde!

Martin Eriksson / Kyrkoherde

GDPR Svenska kyrkan i Skövde