Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Skövde Besöksadress: Kyrkogatan 5, 54130 Skövde Postadress: Box 183, 54124 Skövde Telefon:+46(500)476500 E-post till Svenska kyrkan i Skövde

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

S:t Lukas kyrka

Adress: Alphyddevägen

På toppen av Billingen, med utsikt över hela Skövde, där ligger S:t Lukas kyrka. Kyrkan ligger i anslutning till Hotell Billingehus.
Kyrkan är öppen alla dagar i veckan 8.00-18.00. Undantag vid kyrkliga förrättningar (dop, vigsel och begravning).
Välkommen!

Kyrkans form är inspirerad av en öppen snäcka

S:t Lukas kyrka är ritad av arkitekt Hans-Erland Heineman. Vid formgivningen var det en snäckas öppna form som fick stå som förebild.

Kyrkan är uppbyggd kring det stora fönstrets kors, som sammanbinder väggarna och bär upp taket. Kyrkan och det vackra korsförsedda fönstret med landskapet som fond utanför blev riksbekant genom tv-programmet "En konstpaus i kyrkan", där ett filmteam följde altartavlans förändring med ljusets växlingar under dygnet. Årstiderna som skiftar utanför korfönstret utgör en omväxlande altartavla. Genom fönstret ser vi konturerna av stenarna i ytterväggen. Detta som en bild för att i dopet muras mänskliga ”stenar” in i Kristi kyrka, den levande kyrkan.

Vita reliefmurade väggar och ljusa trädetaljer 

Interiören i S:t Lukas kyrka är stilren och enkel, med vita reliefmurade väggar och ljusa trädetaljer i inredningen. Väggen är en fri skapelse med bibliska symboler murade i relief. Grundtemat i mönstret är en bäck som strömmar ned mot predikstolen. Jesus talade om sig själv som livets vatten, som kommer från himlen för att ge människorna evigt liv. I denna bäck finns också en fisk i smide. Med den placering som fisken fått i S:t Lukas kyrka kan man också se den som en symbol för Guds allseende öga. Även ett flertal andra kristna symboler framträder om man studerar väggarnas detaljerade reliefmönster noggrant. På den norra väggen hänger en bonad av Gerd Allert, föreställande duvor som rör sig i spiralformad flykt in mot ljuset i centrum. Bilden får symbolisera hur Anden leder till Kristus som världens ljus. Takets lampor är grupperade som stjärnbilder.

Bild: Ronny Hvass

Elisabeth Schütz

Svenska kyrkan i Skövde

Kyrkvaktmästare, S:t Johannes, Våmb och S:t Lukas kyrka