Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Skövde Besöksadress: Kyrkogatan 5, 54130 Skövde Postadress: Box 183, 54124 Skövde Telefon:+46(500)476500 E-post till Svenska kyrkan i Skövde

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Välkommen till vår dopsida! Här hittar du information om dop hos Svenska kyrkan i Skövde, lyssna på psalmer till dopet, hur dopgudstjänsten går till. Informationen finns att ladda ned och läs mera om dop på Svenska kyrkans nationella hemsida.

Dopet är en fest …

  … där den som döps blir en del av kyrkan och välkomnas in i kyrkans gemenskap. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

På samma gång blir det tillfälle för er i familjen att samlas kring det lilla barnet och välkomna honom eller henne in i familjen.

”Gud har omsorg om alla människor och hela skapelsen.I dopet förenas vi med Jesus Kristus, som möter oss med nåd. Som döpta hör vi till kyrkan.Vi kallas att tjäna vår medmänniska och göra Guds rike synligt i världen.” Kyrkans tydningsord om dopet.

Dopsamtalet

Före dopet träffas präst och föräldrar antingen hemma hos er eller i kyrkan för ett dopsamtal. Då kommer prästen att berätta hur allting går till och ni får möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på hur ni vill ha det. Dopet följer Svenska kyrkans ordning för dopgudstjänst.

Om ni vill ha med något därutöver, till exempel sång- eller diktläsning, ska ni ta upp det med prästen som har ansvar för utformningen av gudstjänsten. Till dopsamtalet är det bra om ni har bestämt hur ni vill ha det med faddrar.

Att välja faddrar

Ni kan i samband med dopet välja fadder till ert  barn. Ursprungligen skulle faddern avlägga trosbekännelsen och lova att svara för barnets kristna fostran. Faddrarna skulle också ta hand om barnet om föräldrarna dog. Idag har fadderskapet ingen juridisk funktion. När ni valt faddrar, är det bra om ni berättar för dem om just era förväntningar på dem. Ni kanske har helt olika tankar kring fadderskapet. Förhoppningsvis blir uppgiften att vara fadder grunden för en relation som blir till glädje för alla parter i många år. 
Som fadder kan du berätta för fadderbarnet om dopets betydelse och att Gud finns med i livet, oavsett vad som händer. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Fadder kan en eller flera vara, syskon, släktingar eller vänner. Det finns bara en regel för att kunna bli fadder: Du måste själv vara döpt i en kristen kyrka.  

Vuxendop Bild: Johannes Frandsen/IKON

Det är lite mycket…

 Det behövs ingen checklista för att döpa ett barn. Det enda ni behöver göra är att bära fram ert barn i kyrkan, säga barnets namn och bekräfta att ni vill döpa ert barn.

 Man måste inte…

 …läsa i kyrkan

…bjuda på mat

…köpa fina presenter

…ordna sångsolist

…skriva inbjudningar

…köpa nya kläder

 Allt det kan ni göra om ni vill, men ni måste inte för att det skall bli ett fint dop. Det kan vara skönt att tänka så…

 …när ni just fått barn!

 

Dopdroppe

Alla barn som döps i Svenska kyrkan i Skövde kommer att få en dopdroppe som gåva. Droppen hängs upp i någon av kyrkorna beroende på var barnet bor. Så småningom blir er familj inbjuden till en familjegudstjänst för att ta emot droppen.  

 ”Dopdroppen från Betlehem är handgjord av glassplitter som människor samlat ihop. Dropparna påminner om vår söndrade tillvaro, anledningen till att Gud lät sig födas in i vår värld.  Gud samlar ihop det som ser ut att vara trasigt och hopplöst, och formar till ett helt och vackert konstverk. 

Det var i just Betlehem som Jesus föddes för 2000 år sen, och det ger folket styrka och mod att fortsätta hoppas på fred, rättvisa och försoning. ”

Ladda ned information i Pdf-format.

lyssna på psalmförslag till ert dop

Prata med oss om dopet

Emma Karlsson

Emma Karlsson

Svenska kyrkan i Skövde

Kyrkobokföringsassistent, Bokar dop, vigsel och begravning

Annika Borgström

Annika Borgström

Svenska kyrkan i Skövde

Assistent, Bokar dop, vigsel och begravning

Frågor om dopets betydelse

Lena Ehrngren

Lena Ehrngren

Svenska kyrkan i Skövde

Präst, Enhetschef Gudstjänst och Musik

Mer om Lena Ehrngren

Enhetschef Gudstjänst och Musik.

Läs mera om dop på svenska kyrkans hemsida