Konserter

Musik får själen att dansa

10:e April kl. 18 i Västra Nöbbelövs Kyrka
The Willow Consort: Musik för Stilla Veckan

The Willow Consort framför några av de vackraste sånger som någonsin skrivits för Stilla Veckan.

The Willow Consort
Danny Purtell, dirigent och bas
Violeta Mönnekes, violin
Tobias Nilsson, orgel

14:e April kl. 17 i Skivarps Kyrka
Meditationskonsert- Via Crucis: Vägen till korset

Vår kantor, Danny Purtell spelar Via Crucis (Vägen till korset) av Jean-Marie Plum.

Jean-Marie Plum föddes som Léon Edmond Marie Plum den 30 juni 1899 i den vallonska staden Liège (Liège). Hans lärare var organisten och universitetsläraren Lucien Mawet i Liège. Efter att ha studerat teologi vigdes han till präst den 4 juli 1927. Redan 1921 hade han anslutit sig till servitordens kloster i Bryssel, som han förblev trogen till sin död. Hans korta liv präglades av dålig hälsa och många sjukhusinläggningar. Kompositören, som dog den 28 mars 1944, lämnade ett omfattande verk som är ett uttryck för hans djupa tro.
Cykeln "Via Crucis" skapades i slutet av 1939 för att hedra krigets offer. I korsets 14 stationer kopplar Plum musikaliskt och teologiskt samman dödens lidande med hoppet om återlösning. De enskilda satserna tituleras med titlarna på de 14 korsets stationer, ibland kompletterade med programmatiska undertexter. Tonsättaren formulerade ytterligare tankar som för de enskilda rörelsernas musikaliska och teologiska intentioner närmare.