Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När ett par gifter sig i kyrkan och tar emot välsignelsen säger de ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, de lägger den i Guds händer.

Förberedelser

Alla våra kyrkor i församlingen står öppna för vigsel. Ta i god tid kontakt med bokningen i Skellefteå pastorat, särskilt om ni ska gifta er under sommaren.  Där kommer ni överens om tid och plats och därefter bokar vi in präst och musiker utifrån deras arbetsschema. Har ni egna önskemål försöker vi i möjligaste mån tillgodose dem.

Innan vigseln kommer ni att få träffa prästen för att samtala om vigselns innebörd och om vigselgudstjänsten. Den har en fast struktur, men ni har möjlighet att till en del anpassa den efter egna önskemål. Har ni särskilda önskemål gällande musik, är det klokt att kontakta vår musiker i god tid.

Om ni har egna musiker och sångare som kommer att medverka under vigseln, så kanske de vill öva i kyrkan i förväg. Berätta det när ni bokar tid för vigseln, så kan vi boka in en tid för övning också.

För att vigas i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri.

Tips och kom ihåg

Vill du läsa mer om vigsel i Svenska kyrkan, klicka här

Innan ni gifter er behöver ni en giltig hindersprövning. Den utfärdas av Skatteverket. Läs mer här

Tips på musik som kan passa vid en vigsel hittar du när du klickar här. Kanske kommer du att bli förvånad över hur vissa musikstycken kan låta på en orgel!

Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet. Överträffa varandra i ömsesidig aktning. Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter.

Rom 12:9–10, 15

Präster i Skellefteå landsförsamling