Om Landskyrkan

Landskyrkan, som är församlingens huvudkyrka, sägs vara en av de största landskyrkorna i Sverige.

Skellefteå landsförsamling bildades i början av 1300-talet som en utbrytning ur Bygdeå församling. Socknen var stor och innefattade även Piteå, Lövånger, Burträsk och Norsjö.

Landskyrkan är belägen ungefär 1 kilometer väster om Skellefteå stad. Den första träkyrkan vid platsen uppfördes troligtvis på 1330-talet och ersattes, enligt Länsstyrelsen i Västerbotten, 1386 av en större. 1485 las grunden till en ny stenkyrka, som invigdes 1507, och 1793 påbörjade den österbottniske byggmästaren Jacob Rijf en ombyggnad som invigdes 1800.

Exteriört är kyrkan i det närmast oförändrad, men kyrkans interiör har ändrat karraktär på ett genomgripande sätt flera gånger.

Den storslagna korskyrkan, som vilar på en rustbädd av timmer och är i nyklassicistisk stil, har 2 000 sittplatser.

Läs mer om Landskyrkan här!