Foto: Tord Harlin

Gudstjänst

Vi firar gudstjänst varje söndag i Skellefteå landsförsamling. Men vi har även andakter och böner under andra veckodagar Längst ned på sidan hittar du kalendern.

Gudstjänstliv

 Alla är välkomna – unga och gamla, de som är vana gudstjänstfirare och de som är ovana. I gudstjänsten får vi hjälp att tolka våra liv och möta Gud, men gudstjänsten är också ett tecken på och uttryck för kyrkans tro och närvaro i samhället.

Gudstjänstformer

När vi firar gudstjänst i Svenska kyrkan sker det i olika former av gudstjänster, t ex högmässa, söndagsgudstjänst och veckomässa. 

Gudstjänstböcker

Svenska kyrkans gudstjänstböcker är, förutom Bibeln, Den svenska kyrkohandboken, Den svenska psalmboken, Den svenska evangelieboken och En liten bönbok.

I gudstjänstböckerna uttrycks vad kyrkan tror, bekänner och lär. Gudstjänsten ger en bild av både Svenska kyrkans tradition och alla de nya tankar som uttrycks i gudstjänstlivet.

Läs mer om gudstjänst här

Gå till svenskakyrkan.se

Kyrkoåret

Den kristna tron rymmer så mycket viktigt att kyrkan skapat en egen kalender – kyrkoåret. Med hjälp av den minns vi lättare viktiga händelser i Jesu liv och kan göra dem närvarande i vår tillvaro idag.

Kyrkoåret börjar första söndagen i advent och slutar med domsöndagen. Under den tiden firas de tre stora högtiderna: jul, påsk och pingst.

Läs mer om kyrkoåret här

Gå till svenskakyrkan.se

Kommande gudstjänster

I kalendern nedan ser du när vi firar gudstjänst i någon av kyrkorna. Vill du veta vad som händer i bönhusen, hänvisar vi till predikoturerna i lokaltidningen Norran. Du kan även ladda hem den aktuella annonssidan med predikoturen från Skellefteå pastorats webb.

Veckans annonssida i Norran

Gå till annonssidan på Skellefteå pastorats webb