Fairtrade

En Fairtrade-märkt vara i Sverige kostar så mycket som det krävs för att ge producenterna i andra länder möjlighet till ett värdigt och självständigt liv.

"Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i världens utvecklingsländer, många gånger under dåliga förhållanden för råvaruproducenterna och ibland även med barnarbete eller slavliknande förhållanden som följd. Det är inte acceptabelt att människor far illa för att vi ska kunna köpa mat, dryck och andra produkter så billigt som möjligt. Det får inte vara en konkurrensfördel att kränka mänskliga rättigheter." (www.fairtrade.se)

Handla Fairtrademärkt här

I Skellefteå landsförsamling kan du köpa många olika produkter som är Fairtrade-märkta. Det kan vara till exempel te, snabbkaffe, kryddor, smycken, sjalar, godis och marmelad.

Våra Fairtrade-varor hittar du i Anderstorps kyrka, Sjungande dalens kyrka, Sunnanå kyrka, Mobackenkyrkan och i Församlingsgården.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning.

Genom att välja Fairtrade-märkta produkter hjälper du till:

• att ge odlare och anställda förbättrade ekonomiska villkor
  •  att ge möjlighet till Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • att motverka barnarbete och diskriminering
  •  att främja demokratin och rätten att organisera sig
  •  att främja miljöhänsyn och ekologisk produktion