Sara Lidman 100 år

Sara Lidman växte upp på en mindre gård i byn Missenträsk i Västerbotten och blev en av 1900-talets stora svenska (arbetar)författare. 2023 skulle Sara – som vilar på Österjörns kyrkogård – ha fyllt 100 år och Sara Lidman-sällskapet med flera ska fylla jubileumsåret med olika aktiviteter.

31 december 2022 kl 22.00 i Österjörn

Sara Lidman-sällskapet, Jörn-Bolidens församling, Skellefteå kommun, JESS och Österjörns byaförening inleder jubileumsåret 2023 – Sara 100 år – med att ringa in året i Österjörn. Värme och mingel i byagården och samling vid kyrktrappan kl 23.30.

18 januari i Jörn

Premiär för SARA utmanar – ORKA! i Jörnsbibliotek. Ett samarrangemang mellan Skellefteå kommun/Jörns bibliotek, Sara Lidman-sällskapet och JESS. Harald Larsen är först ut. Han läser och berättar om Sara som brevskrivare.

15 februari i Jörn

SARA utmanar – ORKA! Daniel Sjögren läser.

8 mars i Skellefteå

Halvdagsseminariet "Sara firar Sara" anordnas på Sara kulturhus.

Foto: Betty Åman

15 mars i Jörn

SARA utmanar – ORKA! Rose-Marie Lindfors läser. Granberg - Lifsens by.

12 april i Jörn

SARA utmanar – ORKA! Kjell Hanseklint läser.

10 maj i Jörn

SARA utmanar – ORKA! Örjan Berglund & Jennie Samuelsson läser.

7 juni i Jörn

SARA utmanar – ORKA! Ingalill Degerfeldt läser.

5 juli I Missenträsk

SARA utmanar – ORKA! Marika Westermark läser.

27 september i Skellefteå

Premiär i Skellefteå för föreställningen Jernbanan (del 1-5).
Det är Västerbottensteatern som sätter, tillsammans med teatergruppen "Östfronten", upp Sara Lidmans mästerverk.
Boksviten är inspirerad av både Saras egen släkts och Västerbottens historia och hyllades och prisbelönades när den kom ut mellan åren 1977 och 1985.
– Det här blir musikdramatisk teater på ett sätt vi inte gjort tidigare på Västerbottensteatern. Dag Thelander har på ett lekfullt och inspirerande sätt kokat ned Sara Lidmans fem böcker till två och en halv timma musikteater med nyskriven musik av Per Wickström. Mer än hälften av texten sjungs och vävs ihop av sju sjungande och berättande skådespelare på ett sätt som jag hoppas får Sara att le i sin himmel, säger föreställningens regissör Bobo Lundén i ett pressmeddelande.

Oktober i Skellefteå

Vandringsutställningen ”Kulturkoftor och sagotröjor”, med bland annat en av Sara Lidmans tröjor, kommer till Skellefteå.