Boken Förlåtelse står på ett bord bredvid ett tänt ljus
Foto: Linda Randgard

Om förlåtelse

Vad är förlåtelse? Hur gör man om man vill förlåta? Kan allting förlåtas? Det är ämnen som vi får reflektera kring under en bokcirkel i samarbete med Skellefteå stadsbibliotek med start 12 april.

Förlåtelse
Den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld.
 

Så heter boken som fredspristagaren och rättviserebellen Desmond Tutu har skrivit tillsammans med sin dotter Mpho Tutu. Den är grundläggande, praktisk och fylld av medkänsla.

Här får vi möta kvinnan som vittnade i Sydafrikas sannings- och försoningskommission om hur brutalt hennes man blev mördad, men som ändå säger: Jag vill veta vilka som mördade min man. Jag vill förlåta dem.

Här får vi också möta många andra som haft svårt att förlåta. Den unga kvinna som blev utsatt för övergrepp av mammans nya man, pojken som varje dag blev slagen av sin far. Hur gör man om man vill förlåta? Och kan allting verkligen förlåtas?

De fyra vägarna till förlåtelse 1. Att berätta 2. Att sätta ord på det som gör ont 3. Att ge förlåtelse 4. Att förnya eller släppa taget om relationen

ur Förlåtelse – den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld

Boken är skriven för alla som längtar efter att kunna förlåta, men även för dem som är i behov av förlåtelse. Världen behöver förlåtelse, skriver Desmond och Mpho Tutu, och alla människor kan bli en del av den.

Välkommen till bokcirkel

Tillsammans med Skellefteå stadsbibliotek startar vi nu en bokcirkel kring Tutus bok Förlåtelse. Ett antal exemplar av boken finns att hämta på Stadsbiblioteket under vanliga öppettider, i samband med att du anmäler dig.

Tid och plats

Vi träffas i lokalen Granen i Stadsbiblioteket

Tid 18.30-19.30 följande onsdagar:

  • 12 april
  • 10 maj
  • 14 juni

Om Desmond Tutu

Desmond Tutu var fram till sin död 2021 ärkebiskop emeritus i Anglikanska kyrkan i Sydafrika och anses ha varit Sydafrikas mest framstående ledare, näst efter Nelson Mandela. Han blev känd som motståndare till apartheid och icke-våldsförespråkare och ledde Sydafrikas sannings- och försoningskommission sedan apartheidväldet fått ett slut. Tutu fick Nobels fredspris 1984, och engagerade sig sina sista levnadsår för att uppmärksamma det svåra hiv/aids-läget i Afrika.

Om Mpho Tutu

Mpho Tutu van Furth är dotter till Desmond Tutu och präst inom Episkopala kyrkan. Hon är grundare och direktor för the Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage i Washington D C, USA, samt ordförande för Global Aids Alliance. År 2010 gjorde hon ett uppmärksammat besök på bokmässan i Göteborg i samband med att boken Om godhet kom ut på svenska.