Foto: P-O Sjödin

”Viktigt att alla röstar”

Emma – Monica Lindgrens folkkära figur – ska hjälpa till att marknadsföra höstens kyrkoval i Skellefteå med omnejd. – Emma är ett alter-ego som kan skoja fram ett viktigt budskap, säger Monica.

Komikern, producenten och projektledaren Monica Lindgren, Skellefteå, är född och uppvuxen i byn Önnesmark utanför Lövånger.

Hon bar tidigt på drömmar om att bli lärare i vuxen ålder, men det visade sig ganska tidigt att hon hade vissa dragningar åt det ”sceniska” i främst byns bönhus.

– Jag tyckte att det var roligt att uppträda, men jag vet aldrig om någon sa att jag var särskild bra på det.

I grundskolan trivdes hon allra bäst under lektionerna Roliga timmen.

– Det var ett ställe för mig där jag fick synas och där folk skrattade åt det jag gjorde. Det triggade naturligtvis mig.

Stor plats

På gymnasiet var det viktigt för henne att få läsa språk, eftersom att hon skulle bli lärare, och drama.

Valet föll därför på humanistisk linje med inriktning på dramatik.

– Min lärare i franska och historia – Martin Bergstedt – var en väldigt viktigt person för min utveckling. Han var väldigt kunnig och gjorde sina ämnen roliga. Vi hade dessutom samma typ av humor.

Det var också han som fick Monica att lägga planerna på att bli lärare på hyllan och bli komiker.

– Martin såg mig och mina kvaliteter. Han har en stor plats i mitt hjärta.

Sidoprojekt

Under gymnasietiden jobbade Monica extra som barnflicka åt ett par familjer i Lövånger och en av mammorna var med i Lövångersrevyn.

– Jag fick vara med i revyn på prov 1981 och på den vägen är det. Det var som att jag var hemma direkt.

1985 bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på kultur och information.

– Revyn har alltid bara varit ett sidoprojekt.

Hon utbildade sig till informatör, fick jobb som informatör/producent på Västerbottensteatern i Skellefteå och blev kvar i 15 år.

Foto: P-O Sjödin

Alkoholist

2000 gick Monica in i den omtalade väggen.

– Jag försökte klara av två heltider på två halvtider och blev utbränd.

Hon kände snart att hon måste börja tänka nytt och sa upp sig från teatern 2002.

– Jag jobbade i revybolaget från 2002, men utbrändheten och panikångesten gjorde att jag tyvärr självmedicinerade och blev alkoholist.

– Jag hamnade in i den ödesdigra jargongen att det här klarar jag själv, men upptäckte snart att det är först när man ber om hjälp och överlämnar makten till andra som allting ordnar sig.

”Lyckligare nu!”

Monica startade eget aktiebolag 2008 och hennes viktigaste föreställning sedan dess är den hon har gjort om sin egen alkoholism.

– Jag har spelat ”Lyckligare nu!” snart 90 gånger från Kiruna i norr till Falun i söder.

Den 1 januari i fjol började hon jobba halvtid som producent på Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå och nu får hon jobba med det som hon tycker är roligast i livet.

– Jag älskar projektledning och att se till att allt fungerar samtidigt som jag älskar att möta en publik och skoja om saker som har lite allvar i botten.

Sviktande orderingång

När pandemin gjorde sitt intåg blev halvtidsjobbet och boktipsen i tv-programmet Gokväll från Umeå hennes räddning.

– Alla andra uppdrag i mitt bolag försvann som i ett nafs.

Monica har varit med om sviktande orderingång tidigare, men berättar att när hon prioriterar nykterheten så har det mesta löst sig.

I vår har hon dessutom fått ett uppdrag av ett antal församlingar och pastorat i Skellefteå med omnejd.

– Jag ska hjälpa till med marknadsföringen av höstens kyrkoval.

Rösta i höst!

Monica tycker att det är viktigt att alla använder sin demokratiska rättighet och röstar i kyrkovalet.

– Samhället förändras och farliga strömningar vill komma in överallt.

Hon anser också att det är allas skyldighet att göra sin röst hörd i höst med tanke på bland annat dem som kämpade för att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige för hundra år sedan.

– Vi kan inte vara så nonchalanta att vi inte ens använder vår demokratiska rättighet.

Besserwisser

Hon upplever att kyrkan har en viktig funktion att fylla i dagens samhälle.

– Jag vet vad kyrkan betyder för min mamma och jag ser allt gott som den gör på så många håll med både unga och gamla.

Den folkkära figuren Emma kommer att spela en viktig roll i de korta filmerna om kyrkovalet som kommer till hösten.

– Emma är mest upprörd över den nya bibelöversättningen och den förändrade psalmboken.

Den bestämda damen, som är lite av en besserwisser, har hjälpt många organisationer runt om i Sverige och nu har turen kommit till Svenska kyrkan.

– Emma vet, om du frågar henne, mycket väl hur saker och ting ska fungera, säger Monica Lindgren.

Bildtext:
Monica Lindgren och hennes folkkära figur Emma uppmanar alla att använda sin demokratiska rättighet och rösta i höstens kyrkoval.