Meny

Vi ställer om vår verksamhet

Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör coronaviruset. Skellefteå pastorats församlingar tar frågan om smittspridning på allvar och det innebär vissa förändringar i olika verksamheter. Här är en sammanfattning av hur vi agerar och fortsätter vara kyrka under speciella omständigheter

Sidan uppdateras. Senaste uppdatering 2020-06-04

Nu har vi levt ett tag med Coronapandemin och många börjar känna sig trötta på situationen. Men så länge pandemin är ett faktum, behöver vi fortsätta att hålla ut och undvika möten med många människor. Även om världen är lite upp-och-ned nu, så vill vi fortsätta att vara en kyrka för och med våra medmänniskor, trots att vi inte kan ses som vanligt. Här är några exempel på vad vi gör:

Gudstjänst

Vi fortsätter att fira gudstjänst, så länge vi bara kan. Gudstjänsten är vår livsnerv och vi ,som är symtomfria och kan, fortsätter att fira den tillsammans och be för våra syskon som inte kan vara med i kyrkorummet. Vi samlas aldrig fler än 50 personer, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi håller av respekt säkerhetsavstånd mellan varandra. Med omsorg om dig och din hälsa, ber vi dig som tillhör någon av riskgrupperna att alltid fundera en extra gång över vilka arrangemang du besöker. 

När det gäller nattvard, så gäller fortfarande att den firas genom att prästen doppar brödet i vinet och ger till den som tar emot, alternativt att du tar emot endast brödet, eller väljer att ta emot välsignelsen utan att dela bröd och vin. Vid fridshälsningen fortsätter vi att hälsa utan att ta varandra i hand. 

Kyrkorna är öppna under dagtid för den som vill tända ett ljus, be en bön eller bara sitta ner i stillhet en stund.

Fortsätt att vara extra noggrann med handhygienen och respektera avståndet mellan människor.

gudstjänst i hemmet

Du som behöver stanna hemma, kan istället fira gudstjänst i hemmet. Till din hjälp finns en agenda att ladda ned, eller följa på din skärm. Via datorn, surfplattan eller telefonen, får du även musik till psalmerna. Du hittar agendan här [länk]

friluftsgudstjänst

Nu är sommaren äntligen här och vi vill öka andelen friluftsgudstjänster. Ta vår hemsida, appen Kyrkguiden eller predikoturen i Norran till hjälp för att se om och var vi firar gudstjänst utomhus nästa gång. Även utomhus följer vi myndigheternas rekommendationer och håller avståndet. 

Hembesök

Vi gör inga hembesök hos äldre och sjuka för tillfället. Men vi lämnar dem inte ensamma för det! De besök vi redan har planerat in, genomför vi via telefon, röstsamtal och FaceTime, så långt det någonsin är möjligt. Du som är frisk kanske vill ha ditt själavårdssamtal i form av en promenad? Visst kan vi ordna det! Vi tar en promenad och pratar under tiden – walk-and-talk-själavård. Önskar du också ett ”hembesök”? Hör av dig! Kontaktuppgifter hittar du på församlingarnas webbplatser.

Utefika och promenader

Flera församlingar samordnar promenadgrupper och/eller erbjuder ”pop up-café” utomhus. Följ gärna din församling på Facebook eller håll utkik på webben för att se vad som händer och på vilka ställen.

Ungdomar

Vi fortsätter att hålla kontakten med många av de ungdomar vi har i olika grupper via chattprogram. För många av ungdomarna är detta inget nytt – men våra pedagoger finns tillgängliga där i hög utsträckning och ser med glädje hur ungdomarna själva håller kontakt med varandra!

Förstärkt närvaro på telefon

Nu finns ett nytt telefonnummer dit du, som är vuxen eller äldre och  behöver någon att prata med kan ringa. Du kanske är orolig? Känner dig ensam? Eller vill dela med dig av något som har hänt under dagen? Bara få prata med någon, helt enkelt. Du är välkommen att ringa 

0910-70 84 22, måndag till fredag mellan 8 och 17.
Vi som svarar är präster och diakoner.

Är du barn eller ungdom, så finns en särskild telefonlinje för just dig. Där svarar våra pedagoger, om du behöver någon att prata med. Du kanske känner oro eller stress inför den rådande situationen? Kanske har du det tufft hemma när ni nu är fler under samma tak under mer tid än vanligt? Eller vill du bara prata med någon annan vuxen om lite vad som helst? Välkommen att ringa 

0910-70 84 24, måndag till fredag mellan 15 och 22.

Om det är upptaget när du ringer, så prova igen om en stund! 

Volontärpatrullen

Du vet ju redan att personer som är 70 år och äldre ska försöka begränsa sina sociala kontakter. Alla behöver mat och andra förnödenheter. Därför har Röda korset i Skellefteå startat ett samarbete med frivilliggruppen Volontärpatrullen. Äldre personer som behöver hjälp med hemleverans av mat och dagligvaror kan ringa Röda Korsets samordningstelefon 073-82 57 112. Även vissa butiker kör hem varor. Svenska kyrkans personal samarbetar med Volontärpatrullen. Bland annat hjälper vi till med transporter för leverans av matvaror och annat.

Skellefteå stadsmission

Skellefteå stadsmission erbjuder fortfarande frukost- och lunchservering. Vi bistår med personal både i serveringen och som samtalspartner.

Daglig bön

Vi behöver gemenskap med både varandra och med Gud. Därför vill vi be tillsammans, där du är och på det sätt du kan. Vi vill inbjuda dig att be med oss varje dag kl.15. Även om vi inte kan träffas, så kan vi be var vi än befinner oss, i sjuksängen, i bilen, vid skrivbordet eller i mataffären. Tillsammans får vi be om hjälp och be till Gud som alltid lyssna och som alltid är oss nära.

Du kan be med egna ord, eller stämma in i kyrkoherde Ulrika Markgrens bön som du hittar här: Bön i Coronatid [länk]

 

Vad kan jag göra?

ring en vän

När vi inte träffas som vi brukar, är det ändå trevligt att höra av varandra. Ring ett telefonsamtal, chatta via Messenger, skriv ett vykort... Det är mer uppskattat än du kanske tror!

vidta försiktighetsåtgärder

Hur trötta vi än är på den här situationen, så behöver vi fortsätta att vara försiktiga. Undvik handhälsning och omfamningar även i andra sammanhang än gudstjänsterna.

Om du har symtom som förkylning, hosta eller liknande, ber vi dig att stanna hemma! Tänk på att också du har ett ansvar att värna riskgrupperna - äldre, samt personer med underliggande sjukdomar. Det är inte alltid att dessa sjukdomar syns! Om du tillhör någon av riskgrupperna, så uppmanar vi dig, i omtanke om din hälsa, att alltid fundera en extra gång över vilka arrangemang du besöker. 

Om du är sjuk

Om du är sjuk ska du stanna hemma och kontakta sjukvården via telefon. Om du är orolig och behöver prata med någon, är du välkommen till din församling. Du kan också ringa jourhavande präst på 112 eller kontakta vår chatt på nätet.

 

 

Du behöver vara medveten om att vi noga följer samhällsutvecklingen och att vi ibland behöver ompröva våra beslut. Vi tackar för att du förstår det och har tålamod under den tid vi tar till åtgärder vi normalt inte behöver överväga.

Vill du komma i kontakt med t ex präst, diakon eller annan medarbetare i våra församlingar, så hittar du kontaktuppgifterna på respektive församlings webb.