Tuff uppväxt för Jon Henrik

Jon Henrik Mario Fjällgren är tänkt att bli det stora dragplåstret under höstens Psykevecka i Skellefteå. – Vi räknar med att han kan fylla Landskyrkan, berättar diakonen Lena Forsman.

Den svensk-samiske sångaren och jojkaren Jon Henrik, som är född Montoya i Cali i Colombia, är till vardags renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen.

Han har vunnit Talang och Let´s dance samt tävlat i Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna, men livet har inte alltid varit lätt för honom.

Uppväxten och tiden i skolan var nämligen väldigt tuff.

– Jag blev retad för att jag jojkade, hade renar, var same och var mörk, berättar han i en intervju i tidningen SVD.

Vemodiga jojker

De jobbiga upplevelserna i främst unga år märks också i hans musik.

– Det är mycket vemod i mina jojker, säger han i samma tidningsintervju.

Jon Henrik jobbar numera också med organisationer som hjälper barn, ungdomar och vuxna som är utsatta på sina arbetsplatser.

– Det handlar om allt från mobbing och härskartekniker till psykiskt utanförskap och fysiskt våld. Jag tycker att man på arbetsplatser borde ha en policy för vad som får och inte får förekomma, men det är något som många inte har, berättar han i en intervju i Aftonbladet.

Psykisk ohälsa

Nu är det tänkt att Jon Henrik ska medverka under den årliga temaveckan i Västerbotten kring psykisk ohälsa.

– Han ska sjunga samt berätta om sin psykiska ohälsa och återhämtning, berättar Lena Forsman.

Svenska kyrkan Skellefteå har varit engagerade i Psykeveckan i ungefär 20 år.

– De senaste 10 åren har vi varit i Anderstorps kyrka på lördagskvällen, men nu har vi valt att flytta arrangemanget till fredag den 6 november i Landskyrkan, tillägger hon.

Jonas Pettersson, Jon Henriks manager, skriver i ett mejl att inget avtal är skrivet än.

”Arrangemanget blir förmodligen inställt som allt annat”, tror han.

Psykeveckan i Västerbotten, som arrangeras vecka 45 varje år, har som mål att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa och visa på möjligheter i livet.

Det är en rad organisationer som tillsammans planerar och arrangerar veckan. Fokus ligger på psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar, psykiska funktions-hinder och deras konsekvenser samt vägar ut ur utsattheten.

– Veckan vill förmedla kunskap och hopp samt lyfta fram en mångfald av erfarenheter som motverkar fördomar, skriver Region Västerbotten på sin hemsida.

Större arrangemang i farozonen

Det är i skrivande stund osäkert om arrangemang, som förväntas locka fler än 50 personer, kan genomföras under hösten.

– Vi ska ha ett möte om årets Psykevecka i slutet av augusti och ska då ta ställning om hur vi gör med temaveckan, berättar Liz Bertholdsson, länsdelssamordnare för Skellefteå på Region Västerbotten, och tillägger:

– Ett förslag är att göra föreläsningarna digitala och lägga ut dom på Psykeveckans Facebook-sida.

Ett annat arrangemang som också riskerar att ställas in är artisten Dogge Doggelito:s planerade föreläsning i Sankt Olovs kyrka i Skellefteå i mitten på september. Dogge har upplevt större upp- och nedgångar än många andra. Hans liv har bjudit på några riktigt tuffa motgångar, men han har rest sig varje gång genom att vända motgångar till framgångar.