Församlingsrådets ordförande i Kågedalen Kersti Karlsson i dörröppningen till Kåge kyrka
Foto: Janne Lindberg

Tredje söndagen i fastan

Från Kåge kyrka

Från Kåge kyrka kommer denna gudstjänst i fastetid. Följ med Kersti Karlsson in i kyrkan, där församlingsherde Jörgen Klingstedt reder i det stora och svåra ämnet "ondska". Sjungen litania av William Lindahl och församlingens båda musiker, Karin Hagewald och Hilding Carlsson, spelar till psalmerna. Kollekt till Act Svenska kyrkans fasteinsamling "Under samma himmel".

Syntolkning

(Använd skärmuppläsning)

Församlingsrådets ordförande Kersti Karlsson hälsar oss välkomna in i Kåge kyrka. Under klockringningen sveper kameran över den vita träkyrkan från 1926. Inne i kyrkan hängs psalmsiffrorna upp på tavlan, med snidad grön ram, och vi sjunger första psalmen, nr 783 - Herre du vandrar försoningens väg. Under tiden sveper kameran över altaret och altarskåpet från 1952 av Torsten Nordberg, som sägs föreställa när Kågeborna mötte Jesus på stranden.

Församlingsherde Jörgen Klingstedt bär idag lila stola, då vi är inne i fastetiden vars liturgiska lila färg står för bot och ånger. Vi ber syndabekännelsen, får förlåtelsen och ber tackbönen vända mot altaret och processionskorset.

Från ambon läser Kersti episteltexten för denna söndag. Därefter tar Jörgen vid med predikan.

Efter predikan sjunger vi psalm 781, Jesus, Guds son. Nu följer ett bildspel från Act Svenska kyrkan. Det handlar om fasteinsamlingen ”Under samma himmel”. Lämna gärna ett bidrag via swish: 123 275 94 62

Till vilsamma bilder från kyrkan sjunger prästen William Lindahl förbönen, litanian. Därefter läser Jörgen tacksägelse och Mats Bergqvist tänder ljus i den klotformade smidesljusbäraren. Tillsammans med William ber vi Herrens bön, Jörgen delar ut välsignelsen, vi sjunger sista psalmen, nr 135 - Se, vi går upp till Jerusalem. Postludiet spelas av Hilding Carlsson: Meditation av Caleb Simper. Bilden sveper över Grönlundsorgelns fasad och slutligen är vi tillbaka ute där vi tar avsked av den vita kyrkan.

Kollekt

Vill du lämna ett bidrag till Fasteaktionen ”Under samma himmel”, för Act Svenska kyrkans internationella arbete, är du varmt välkommen att göra det

Swisha till 123 275 94 62 (Skellefteå pastorat) och skriv ”Kollekt” i meddelandefältet. Tack för din gåva!

Fastetiden leder in oss på kärlekens väg och vi får följa Jesu vandring genom lidande och död till uppståndelse och liv. För många är det en tid för att visa särskild omsorg om medmänniskan, i solidaritet med dem som behöver det mest.

Coronapandemin har drabbat många samhällen och situationen är mycket svår för miljontals människor.

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner över hela världen för att bygga hållbara samhällen. Människor samarbetar för att exempelvis rusta upp sjukhus, säkra vattenförsörjning och skapa sociala skyddsnät. Genom inflytande och ansvar växer tilltron till varandra i samhället och våldet minskar.

Tack för att du är en del av detta arbete!

Erik Lysén
Chef, Act Svenskakyrkan