Tillbaka i gröna sektorn

– Det känns jätteroligt att få komma tillbaka till den gröna sektorn. Det säger Maria Sandström som fick jobbet som verksamhetschef för Växthusprojektet i Skellefteå pastorat.

Maria Sandström, Norrlångträsk, har sina rötter på Mobacken i Skellefteå.

– Min plan i unga år var att bli jägmästare, men så blev jag väldigt intresserad av rosor och sökte till hortonom istället.

Hon läste på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne i 4,5 år, tog sin filosofie magister och fick jobb på Grans Naturbruksskola i Öjebyn.

– Jag jobbade där med trädgårdsutbildningar för vuxna i fyra år.

Två böcker

Maria Sandström startade därefter enskilda firman Trädgårdsråd i norr och skrev boken Trädgård i kallt klimat.

– Boken, som hade ett litet format och var på cirka 90 sidor, sålde faktiskt jättebra. Förlaget gjorde flera omtryck utav den.

Hon fick senare i uppdrag av förlaget att göra en ny och större version av boken.

– Förlaget gjorde misstaget att ge den samma namn som första boken, så den sålde jättedåligt. Inte ens biblioteken uppfattade ju att det var en ny bok.

Svampkonsulent

Maria Sandström utbildade sig till svampkonsulent vid Umeå universitet och livnärde sig på att föreläsa och ha kurser i det egna företaget.

– Jag har också varit skribent i tidningarna Hemträdgården, Natur & Trädgård och Allers.

Hon har därefter provat på ett antal olika jobb i andra branscher.

– Tjänsten som försäljningschef på Skellefteå Drive Center i Fällfors lämnade jag i augusti.

Riktiga jobb

Maria Sandström hade nämligen då fått jobbet som verksamhetschef och -utvecklare för den sociala verksamheten Växthusprojektet i Skellefteå pastorat från och med årsskiftet.

Hon blir också ansvarig för den så kallade trädgårdsgruppen i pastoratet.

– Det ska bli väldigt intressant att få jobba inom den gröna sektorn igen.

Vad är tanken med Växthusprojektet?

– Vi tryggar leveranserna av plantor till våra kyrkogårdar och ger människor, som står långt ifrån arbetsmarknaden, en meningsfull sysselsättning i form av riktiga jobb.

Rådgivning

I väntan på årsskiftet jobbar Maria Sandström som vikarie för trädgårdsingenjören Anton Sundin som är tjänstledig på halvtid för att skriva en bok.

– Jag ska hjälpa till med allehanda trädgårdsprojekt i höst. Nästa vecka ska vi till exempel plantera 50 träd på Alhems kyrkogård.

Hon är också ute på kyrkogårdarna för att samla in underlag för en gemensam beställning av sommarblommor till nästa sommar.

– Jag känner redan att det också kommer att bli en del intern trädgårdsrådgivning i dom olika församlingarna.