Skolpräst Nils drömjobb

– Det är lite grann av en dröm att få kombinera prästutbildningen med lärarutbildningen. Det berättar nya skolprästen Nils Hedlund på Solviks folkhögskola.

Nils Hedlund, Östanbäck, jobbade tolv år åt EFS och blev EFS-pastor 1989.

– 1991 blev jag vigd till präst i Svenska kyrkan och sen gick jag, som jag brukar säga, in i ”kyrkväggen”.

Han läste också till gymnasielärare i historia och samhällskunskap och blev därefter erbjuden jobbet som skolpräst på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå.

– Jag jobbade där i sex-sju år. Under de sista åren vickade jag också en del i Kågedalens församling.

Nära till Solvik

Busspendlandet mellan bostaden i Östanbäck och jobbet utanför Umeå tog till sist ut sin rätt.

– Det blev för jobbigt att pendla till slut.

Varje gång han åkte förbi Solviks folkhögskola så tänkte han att nog vore nära och bra att få jobba där.

– Så jag har alltid tänkt att blir tjänsten som skolpräst på Solvik ledig, så ska jag i alla fall prova att söka den.

Lärorika år

2010 fick Nils Hedlund jobb som komminister i Kågedalens församling.

– Det var ett spännande jobb med väldigt mycket församlings- och gudstjänstsutveckling i fyra års tid.

Han blev därefter, i samband med bildandet av Skellefteå pastorat, församlingsherde i samma församling.

– Det var också jättefina och lärorika år, men med en annan karaktär. Då kom andra frågor, som organisation, i fokus.

Delad tjänst

Våren 2018 gick hans företrädare PO Eklund i pension och då kunde Nils Hedlund inte låta bli att söka den lediga tjänsten.

– Jag är skolpräst, kan man säga, på halvtid och lärare på halvtid. Jag är lärare på allmänna linjen och på lite andra kurser. På en folkhögskola är det lite grann så att man får rycka in där man behövs.

Jobbet som skolpräst handlar mycket om relationer, externa kurser, kontakt med pastoratet och samtal med deltagarna.

– Det är mer själavårdande eller kurativa samtal.

Hälsoteam

Skolprästen Nils Hedlund ingår också i skolans ”studerandehälsoteam".

– Vi är flera som hjälps åt med frågor som handlar om deltagarnas hälsa. Det är ganska många som har utmaningar, om jag säger så, på det här området.

Han kommer också att ha en del gudstjänster i sin nya roll.

– Byske-Fällfors församling har ju numera gudstjänster i Solviks kapell varannan vecka och tanken är att jag ska vara med där också.

Filial på Campus

Solviks folkhögskola erbjuder studier i allmänna teoretiska ämnen, konst, musik, musikproduktion och datorgrafik.

– Grunden för att överhuvudtaget få kalla sig folkhögskola är ju allmän kurs.

Det finns dessutom flera varianter av till exempel konstutbildningen.

– Solvik har numera startat en filial på Campus i Skellefteå, så nu finns skolan även i stan om man inte vill åka ut hit.

Minisamhälle

I dag går det drygt 200 deltagare i olika kurser på folkhögskolan.

– Alla går inte på heltid, berättar Nils Hedlund.

Skolan har även kurser för deltagare som är äldre än 55 år och för vuxna med funktionsnedsättningar.

– Det är ju det här som är så fantastiskt med skolan. Deltagarna är en brokig skara, både äldre och yngre, som kommer från olika kulturer och religioner. Den är som ett minisamhälle i samhället. Här får man mötas utifrån sina olikheter och hitta det gemensamma. Det tycker jag är spännande.

P-O Sjödin

Solviks folkhögskola

Folkhögskolan startade 1920 som Evangeliska Fosterlandsstiftelsens Praktiska Läroverk i Strömbäck utanför Umeå.

1922 flyttade verksamheten till Nyåker i Nordmaling och fick namnet Nyåkers Kristliga Läroverk.

1933 flyttade personal, inventarier och den så kallade Roseniusgården, som senare flyttades tillbaka till dess ursprungliga plats i Ånäset, till Frostkåge utanför Skellefteå och skolan fick namnet Solviks Folkhögskola.

– Huset, som stod på marken, var tidigare Byskes fattigstuga, berättar Nils Hedlund.

Skolans internat har plats för ungefär 50 deltagare och dess huvudman är Stiftelsen Solviks Folkhögskola med anknytning till EFS.