Skellefteå mot nya höjder

Sara kulturhus, som blir ett av Europas högsta trähus med 20 våningar och 80 meters höjd, öppnar under hösten 2021. – Välkommen till Skellefteås nya vardagsrum, hälsar vd-n Maria Ekberg Brännström.

Kulturhuset, som har ritats av White arkitekter och ägs av företaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, ligger mitt i centrala Skellefteå.

Tanken är att det, tillsammans med ett nytt premiumhotell, ska bli Skellefteås nya mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser.

– Författaren Sara Lidman har fått ge namn åt kulturhuset och precis som Sara ska norra Sveriges nya landmärke andas kreativitet, mod och viljan att tänka nytt.

 

Nya upplevelser 

Maria Ekberg Brännström och programchefen Sofia Andersson Lundberg hävdar att få en helt ny arena skapar helt nya möjligheter, nya möten och nya upplevelser.

– Kulturhuset med sina öppna ytor skapar utrymme för samverkan på flera områden.

De konstaterarar att kulturhuset är byggt för alla som bor i kommunen och tänker att huset kommer att användas lite olika beroende på tillfället.

– Att vi nu får vårat kulturhus mitt i centrum, med helt nya scener och ytor, skapar möjligheter för mer kultur och fler möten. Och det skapar vi tillsammans, säger de.

 

Ett rum för konst 

Museum Anna Nordlander (MAN), Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Västerbottensteatern är de fasta verksamheter som kommer att flytta in i kulturhuset.

– Sara ger hela Skellefteå ett rum för konst precis mitt i centrum, hävdar Madelaine Sillfors, curator och verksamhetsledare på MAN.

Hon tror att MAN framöver kommer att nå ut till fler med sina utställningar och sin programverksamhet samt hoppas att det kommer att uppstå synergier och sam-

arbeten när verksamheten ska dela 

konstrummet med Skellefteå konsthall.

– Det är fint att de folkvalda har valt att placera kulturen helt centralt i staden, säger hon och tänker på Irlands president, som också är poet, med orden: 

– Det är så mäktigt att vi förtöjer mänsklig värdighet och vår kultur i en central boj i det ibland stormiga hav som en stad kan vara.