TUSS, som står för trygghet, uppmuntran, självförtroende och självtillit, syftar till att stärka flickor i åldrarna 7-25 år som är nybörjare inom idrott och föreningsliv.
– Vi gör det med hjälp av fotboll, utbildning och sociala aktiviteter. Vårt fokus är att flickorna ska komma in i föreningslivet.
Projektet vill också bidra till att skapa en meningsfull fritid och underlätta inkludering i samhället.
– TUSS är en lågtröskelverksamhet. Alla tjejer, oavsett förkunskaper, etnisk bakgrund och ekonomiska förutsättningar, får vara med.
Initiativ av eldsjälar
Projektet såg dagens ljus 2016 på initiativ av några eldsjälar i föreningen.
– De såg en problematik med att få med tjejer, speciellt tjejer med olika etniska bakgrunder, i föreningslivet och startade en trygghetsgrupp för flickor i åldrarna 7-12 år på Tuböleskolan.
2017 startades en TUSS-grupp för äldre flickor och numera finns också en grupp för seniorer oavsett kön som spelar gå-fotboll.
– Alla ska känna sig välkomna, kunna göra sin röst hörd och bli lyssnade på samt vilja vara med i gemenskapen, berättar Linnea.
Vill sprida konceptet
Allmänna arvsfonden är huvudfinansiär för projektet under åren 2018-2020.
– Det, tillsammans med stöttning från bidragsgivare och näringsliv, har gjort det möjligt att utveckla TUSS och nå ännu fler flickor.
Målsättningen är att projektet ska etableras i föreningen.
– Det finns ett behov av verksamheten, så det är jätteviktigt att vi kan fortsätta med våra grupper. Sen vill vi ju gärna sprida vårt koncept till andra föreningar i landet också.
Satsning i Jörn
I februari i år startade Sunnanå SK dessutom en TUSS-grupp för flickor i åldrarna 6-13 år i Jörn.
– Det har blivit väldigt lyckat. Vår tränare har haft 20-25 flickor på träningarna i sommar.
Satsningen har också uppmärksammats på nationell nivå och är en av fyra finalister i tävlingen ATG Drömfond.
– De tyckte att vårat initiativ med att starta upp en grupp på en annan ort var väldigt beundrasvärt.
Finalplatsen gav föreningen 50 000 kronor. Vinnaren i tävlingen, som avgjordes den 7 november, får ytterligare 100 000 kronor och det blev också TUSS-projektet.
Foto:
– TUSS är en lågtröskelverksamhet. Alla tjejer, oavsett förkunskaper och etnisk bakgrund, får vara med, berättar Linnea Nilsson-Waara.