Foto: P-O Sjödin

Prisat projekt

Gemenskap är en viktig komponent i projektet TUSS i fotbollsföreningen Sunnanå SK. – Jag skulle säga att det är kärnan i hela verksamheten, säger projektsamordnaren Linnea Nilsson-Waara.

TUSS, som står för trygghet, uppmuntran, självförtroende och självtillit, syftar till att stärka flickor i åldrarna 7-25 år som är nybörjare inom idrott och föreningsliv.

– Vi gör det med hjälp av fotboll, utbildning och sociala aktiviteter. Vårt fokus är att flickorna ska komma in i föreningslivet.

Projektet vill också bidra till att skapa en meningsfull fritid och underlätta inkludering i samhället.

– TUSS är en lågtröskelverksamhet. Alla tjejer, oavsett förkunskaper, etnisk bakgrund och ekonomiska förutsättningar, får vara med.

 

Initiativ av eldsjälar

Projektet såg dagens ljus 2016 på initiativ av några eldsjälar i föreningen.

– De såg en problematik med att få med tjejer, speciellt tjejer med olika etniska bakgrunder, i föreningslivet och startade en trygghetsgrupp för flickor i åldrarna 7-12 år på Tuböleskolan.

2017 startades en TUSS-grupp för äldre flickor och numera finns också en grupp för seniorer oavsett kön som spelar gå-fotboll.

– Alla ska känna sig välkomna, kunna göra sin röst hörd och bli lyssnade på samt vilja vara med i gemenskapen, berättar Linnea.

 

Vill sprida konceptet

Allmänna arvsfonden är huvudfinansiär för projektet under åren 2018-2020. 

– Det, tillsammans med stöttning från bidragsgivare och näringsliv, har gjort det möjligt att utveckla TUSS och nå ännu fler flickor. 

Målsättningen är att projektet ska etableras i föreningen.

– Det finns ett behov av verksamheten, så det är jätteviktigt att vi kan fortsätta med våra grupper. Sen vill vi ju gärna sprida vårt koncept till andra föreningar i landet också.

Satsning i Jörn

I februari i år startade Sunnanå SK dessutom en TUSS-grupp för flickor i åldrarna 6-13 år i Jörn.

– Det har blivit väldigt lyckat. Vår tränare har haft 20-25 flickor på träningarna i sommar.

Satsningen har också uppmärksammats på nationell nivå och är en av fyra finalister i tävlingen ATG Drömfond.

– De tyckte att vårat initiativ med att starta upp en grupp på en annan ort var väldigt beundrasvärt.

Finalplatsen gav föreningen 50 000 kronor. Vinnaren i tävlingen, som avgjordes den 7 november, får ytterligare 100 000 kronor och det blev också TUSS-projektet.

 

Foto:
– TUSS är en lågtröskelverksamhet. Alla tjejer, oavsett förkunskaper och etnisk bakgrund, får vara med, berättar Linnea Nilsson-Waara.