Inget midsommarfirande i Svenska kyrkans regi

Midsommarfirande i Bonnstan och på Tuvagården ställs in i år, liksom Kyrkhelgen i Bonnstan i juli. Vi beklagar och ser redan fram emot att få fira igen 2021!

Det är inte utan sorg vi måste meddela att det inte blir något midsommarfirande i Svenska kyrkans regi vare sig i Bonnstan eller på Tuvagården detta år. Anledningen är naturligtvis det rådande läget med Coronaviruset/Covid-19.

Under midsommarhelgen håller även Kyrkholmen stängt och den omtyckta midsommarnattskonserten i Landskyrkan utgår också.

Kyrkhelgen i juli, som arrangeras i samverkan med Biodlarföreningen, får också vänta till nästa år.

Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand

Psaltaren 139:5

Det känns självklart väldigt tråkigt, men med tanke på att dessa firanden samlar hundratals, ja till och med tusentals människor varje år, så är det inte ett alternativ att fira som vanligt. Vi vill återigen uppmana till fortsatt försiktighet och omtanke om varandra på lite distans. Vi tackar för allmänhetens förståelse och hoppas få se alla igen, till firandet 2021.

Ulrika Markgren

Skellefteå pastorat

Kyrkoherde, Präst, Ledningsgrupp

Arne Andersson

Skellefteå landsförsamling, Skellefteå pastorat

Församlingsherde, Präst, Ledningsgrupp

Annika Lundström

Skellefteå Sankt Olovs församling, Skellefteå pastorat

Församlingsherde, Församlingsverksamhetens ledningsgrupp, Ledningsgrupp

FAKTA MIDSOMMAR I BONNSTAN

Midsommarfirandet i Bonnstan sker i Skellefteå landsförsamlings regi. Vi firar vanligtvis en traditionell midsommarafton med dans kring midsommarstången, musikunderhållning från scenen, minitåget trafikerar Bonnstan och avslutningsvis brukar vi få njuta av en midnattskonsert i Landskyrkan.

Evenemanget kan vid vackert väder locka upp emot 10 000 personer under dagen och är Skelleftebornas tradition sedan 1953.

FAKTA MIDSOMMAR PÅ TUVAGÅRDEN

Tuvagården är Sankt Olovs församlings sommargård med servering i Västerbottensgården, gudstjänster och sommarmusik i Logen och loppis i gårdshusen. Här finns också en terrängbana och en liten lekpark. Midsommar på Tuvagården brukar samla mellan 400 och 700 personer varje år.

FAKTA KYRKHELGEN I BONNSTAN

Kyrkhelgen är ett samarrangemang mellan Skellefteå landsförsamling och Skellefteortens biodlare. Vid bra väder kan Kyrkhelgen besökas av ett tusental personer, utspritt över helgen. En kyrkhelg är en tradition som kom genom den allmänna kyrkoplikten. Då de långväga kyrkobesökarna kom till kyrkbyn för sitt kyrkobesök passade man också på att ha med sig varor i form av livsmedel och hantverk. Vintrarna var långa och hårda och i varje hörn av stugan pågick någon form av aktivitet. Resultaten tog man med sig till Kyrkhelgen för att sälja och dryga ut hushållskassan. Traditionen lever vidare genom arrangemanget Kyrkhelgen. Under Kyrkhelgen samarrangerar vanligtvis Skellefteå landsförsamling och Västerbottens spelmansförbund en välbesökt konsert i Landskyrkan, vilket inte blir av detta år.