Foto: Janne Lindberg

Fastlagssöndagen 2021

Från Broselsgården i Byske

Välkommen till gudstjänst på Broselsgården, fastlagssöndagen 14/2 2021. Vi firar Regnbågsgudstjänst på söndagens tema Kärlekens väg. Denna gudstjänst inleder dessutom vår medverkan i Skellefteå Pride-veckan.

Mats Holmqvist leder gudstjänsten och vi får sång av personalkören. Efter gudstjänsten samtalar församlingsherden Lars Öberg med Pär Brubäcken från RFSL Skellefteå om bland annat färgerna i regnbågsflaggan.

Syntolkning (använd skärmuppläsning)
Ännu en ganska kylslagen dag. Den kalla luften möter älvens fortfarande öppna fåror och skapar en vacker rök vid älvsbrinken där Broselsgården är belägen. I dörren  hälsas vi välkomna av Lars Öberg som leder oss in i stora salen. Kyrkvärden Eva Bergman Söderström inleder gudstjänsten och vi får inledningsord och textläsningar av församlingsassistenten Johanna Bergmark och församlingspedagogen Helena Markström. Personalkören sjunger ståendes på podiet framför altaret under ledning av kantorn Linnea Grahn som sitter vid flygeln. Dagen till ära är kyrkorummet prytt med en lång matta i regnbågens alla färger. Vid podiet brinner också de pride-ljus som församlingsvärden Christina Öberg har tillverkat. Mats Holmqvist tar vid och predikar. Han är iklädd den vita alban och en färgglad stola hänger runt halsen. Efter gudstjänsten sitter Pär Brubäcken från Skellefteå RFSL och församlingsherden Lars Öberg på trappsteget framför altaret och pratar om regnbågsflaggan. Bakom dem ser vi Allan Lindqvists altartavla ”De fyra elementen” (målad 1971). Som vanligt med Lindqvists konst är det färgsprakande och något impressionistiskt, innehållande både referenser till moder jord och skapelseberättelsen.

Kollekt

Idag inleds Fasteaktionen ”Under samma himmel”, för Act Svenska kyrkans internationella arbete.

Swisha till 123 275 94 62 (Skellefteå pastorat) och skriv ”Kollekt” i meddelandefältet. Tack för din gåva!

Fastetiden leder in oss på kärlekens väg och vi får följa Jesu vandring genom lidande och död till uppståndelse och liv. För många är det en tid för att visa särskild omsorg om medmänniskan, i solidaritet med dem som behöver det mest.

Coronapandemin har drabbat många samhällen och situationen är mycket svår för miljontals människor.

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner över hela världen för att bygga hållbara samhällen. Människor samarbetar för att exempelvis rusta upp sjukhus, säkra vattenförsörjning och skapa sociala skyddsnät. Genom inflytande och ansvar växer tilltron till varandra i samhället och våldet minskar.

Tack för att du är en del av detta arbete!

Erik Lysén
Chef, Act Svenskakyrkan