Foto: P-O Sjödin

Av omsorg för Fällfors

God sammanhållning och stort engagemang har lett till att det nu finns barnomsorg i Fällfors. – Vi värnar om barnen i byn, säger Inger Sundbom, ordförande i Fällfors byaförening.

Ett tidningsreportage om bristen på barnomsorg i byn och dagliga resor på 14 mil för vissa småbarnsföräldrar fick henne att personligen sträcka ut en hjälpande hand.

– Jag fick också höra att företagarna i byn var i behov av arbetskraft, så jag föreslog att vi skulle bjuda in politiker från alla partier till byn för att visa på företagens behov och föräldrarnas situation.

Pedagogisk omsorg

Inger tog därefter kontakt med Kikki Axelsson som driver Åbyns pedagogiska omsorg i Åbyn sedan två år tillbaka.

– Jag bad henne fundera och fick ganska snart beskedet att hon var intresserad.

Fällfors byaförening och en grupp föräldrar kollade upp om det fanns någon lämplig lokal för verksamheten i byn och tog därefter kontakt med Byske-Fällfors församling.

– Vi visste ju att kommunen hade hyrt delar av församlingsgården Forsgården tidigare.

Lämplig utomhusmiljö

Svenska kyrkan i Skellefteå tog kostnaderna för att rusta upp församlingsgården, men pengar till att ordna en lämplig utomhusmiljö var parterna tvungna att lösa på annat håll.

– Byaföreningen, som redan tidigare i flera omgångar haft tankar på att skapa en lekplats i anslutning till besöksområdet – campingen, rastplatsen och laxobservatoriet – ansökte sen om bidrag från Skellefteå kommun.

Lekparken skapades genom ett intimt samarbete mellan alla parter. Förråd, sandlåda och staket är på plats. Lekmodulerna är på väg.

– Lekparken ska delas mellan förskolan och besöksmålet. När inte verksamheten i förskolan är i gång, så är lekparken öppen för allmänheten, berättar Inger Sundbom.

Jobbat för byar

Kikki Axelsson, ägare av Forsgårdens pedagogiska omsorg, har alltid jobbat för och värnat om byarnas välmående.

– Jag har försökt rädda byaskolor, drivit byaskola, suttit i alla föreningar som finns i hembyn och driver barnomsorg i Åbyn.

Hon var först lite skeptisk när hon fick förfrågan om att starta upp verksamhet i Fällfors.

– Jag kände inte till Fällfors särskilt bra, men när jag fick höra om föräldrarna som var tvungna att köra sina barn så långt tyckte jag så vansinnigt synd om både barn och föräldrar.

Bra med hjälp

Hon har fått bra med hjälp av alla i byn och av Svenska kyrkan inför starten i slutet av augusti.

– Allt har funkat jättebra. Sen fick jag ju tag på jättebra personal också.

Verksamheten, som har tre anställda från närområdet och tio barn i åldrarna 1-7 år, jobbar efter den vanliga läroplanen för förskolor.

– Vi har sagt att vi ska vara lika bra som en vanlig förskola.

Verksamheten invigdes den 29 september.

Win-win-situation

Kikki kallar den pedagogiska verksamheten för dagmammeverksamhet med personal i lokal.

– Jag tror att jag är ensam i kommunen om det här konceptet, säger Kikki Axelsson och tillägger:

– Verksamheten går runt i nuläget, men jag hoppas att den ska kunna utökas med lite fler barn framöver.

Lars Öberg, församlingsherde i Byske-Fällfors församling, är tacksam över att få hyra ut Forsgården till en viktig verksamhet i byn.

– Det här är en win-win-situation för alla parter, säger han.