En tunn månskärva avtecknar sig mot den aftonblå februarihimlen vid Landskyrkans torn
Foto: Mikael Jacobsson

Askonsdagen 2021

Från Skellefteå landsförsamlings kyrka

Askonsdagen inleder den 40 dagar långa fastan, som sträcker sig fram till och med påskafton. Prästen Johan Wingård talar om fastan och om askans betydelse denna dag. Tillsammans med diakonen Maria Lundgren, tar de i vårt ställe emot korstecknet på pannan, som delas ut som en påminnelse om vår förgänglighet.

Syntolkning (använd skärmuppläsning)
Himlen är klarblå och skiftar i rosa bakom Landskyrkan. Snön gnistrar såväl på marken som i träden. Inne i kyrkan står Malin Jacobsson, Maria Lundgren och Johan Wingård framme vid flygeln. Mikael Jacobsson spelar och tillsammans sjunger vi psalm 135: 1-2 Se, vi går upp till Jerusalem.

Johan Wingård står framför altarringen och berättar kort om fasteperioden. Han har violett stola och altaret är också klätt i violett - botens och ångerns färg. Den symboliserar förberedelse och syns därför under fastan i väntan på påsken.

Därefter tar textläsningen vid. Maria Lundgren står i ambon och hon bär den gröna diakonskjortan under rutig klänning, samt diakonsmycket med duvan.

Efter textläsningen håller Johan en betraktelse över askan, därefter sjunger vi psalm 450:1-3;7 Vaka med mig tillsammans med Martha och Miriam Jacobsson, till bilder av Landskyrkan i kylig vinterafton.

Sedan ber Johan över askan och därefter tecknar han med askan ett kors i pannan på Maria. Sedan gör hon samma på Johan.

Maria ber kyrkans förbön, tillsammans ber vi Herrens bön och Johan utdelar välsignelsen. Vi avslutar med psalm 738 Herre du vandrar försoningens väg. Malin Jacobsson står vid flygeln och spelar fiol, Maria Lundgren och Johan Wingård står också vid flygeln och sjunger tillsammans med Mikael Jacobsson som spelar. Vi avslutar med ytterligare bilder från Landskyrkan, där också månen tittar fram vid kyrktornet, på den blårosa himlen.

Kollekt

Vill du lämna ett bidrag till Fasteaktionen ”Under samma himmel”, för Act Svenska kyrkans internationella arbete, är du varmt välkommen att göra det

Swisha till 123 275 94 62 (Skellefteå pastorat) och skriv ”Kollekt” i meddelandefältet. Tack för din gåva!

Fastetiden leder in oss på kärlekens väg och vi får följa Jesu vandring genom lidande och död till uppståndelse och liv. För många är det en tid för att visa särskild omsorg om medmänniskan, i solidaritet med dem som behöver det mest.

Coronapandemin har drabbat många samhällen och situationen är mycket svår för miljontals människor.

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner över hela världen för att bygga hållbara samhällen. Människor samarbetar för att exempelvis rusta upp sjukhus, säkra vattenförsörjning och skapa sociala skyddsnät. Genom inflytande och ansvar växer tilltron till varandra i samhället och våldet minskar.

Tack för att du är en del av detta arbete!

Erik Lysén
Chef, Act Svenskakyrkan