Information till nomineringsgrupper

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras. Här hittar du information för dig som hör till en nomineringsgrupp som ska ställa upp i kyrkovalet i Skarpnäcks församling. 

VALNÄMNDEN

Ledamöter i valnämnden i Skarpnäcks församling (PDF) 

PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDEN (senaste högst upp)
Om det tagits beslut står de också direkt i listan.

KOMMANDE MÖTEN
Onsdag 18 augusti kl 18.30.

Sammanträde nr 4 2021-06-01 (PDF)
§10 En enig valnämnd finner: Att ingen politisk agitation får förekomma i eller invid vallokalerna under valdagen. Endast valsedlar får delas ut utanför vallokalerna. Nomineringsgrupperna uppmanas respektera valfriden.

Sammanträde nr 3 2021-03-23 (PDF)
§6 Valnämnden beslutade: Att utgå från förslaget som förelagts om att använda Markuskyrkan som vallokal för Hammarby valdistrikt men om alternativ uppkommer före 1 april ges Svante Haggren och Richard Rejsjö beslutsrätt om användande av lokalen.

§9 Valnämnden beslutade: Att beställa 3500 brevröstningspaket.

§10 Valnämnden beslutade: Att Berith Elvhult får 170 000 kr att fördela för kommunikationsbudget.

Sammanträde nr 2 2021-02-16 (PDF)
§6 Valnämnden beslutade: Att använda församlingens foodtruck som förtidsröstningslokal istället för containers.

§7 Valnämnden beslutade: Att fastställa följande arvoden
Ordförande 5 000 kr
Vice ordförande 4 600 kr
Övriga valförrättare 4 100 kr
Valnämnden 

Sammanträde nr 1 2021-01-19 (PDF)
§6 Valnämnden beslutade: Att om möjlighet finns använda följande lokaler under valdagen: Folkets hus i Bagarmossen, Skarpnäcks skola i Kärrtorp, Markusplatsen i Skarpnäck, Hammarbyskolan Norra i Hammarbyhöjden samt Markuskyrkan i Björkhagen.

Sammanträde nr 3 2020-12-08 (PDF)

Sammanträde nr 2 2020-10-20 (PDF)
§8 Valnämnden beslutade att behålla 5 valdistrikt

Sammanträde nr 1 2020-09-22 (PDF) 

KOMMUNIKATION

Kyrkovalet har två delar: den formella delen som valnämnden står för och  den biskopala delen, som är församlingens ansvar. Enkelt kan sägas att allt praktiskt kring valet står valnämnden för; som att bestämma vallokaler, att få ut informtion om att det är kyrkoval och att aktiviteter för att synas som församling och lyfta demokratifrågor är det de som arbetar i församlingen gör. Som helhet går allt detta ut på att få så många medlemmar som möjligt att rösta i kyrkovalet. Målet för församlingen är att nå ett bättre resultat än 2017 vilket betyder fler än 33% av alla medlemmar. 

INFORMATION OM LOKALA NOMINERINGSGRUPPER

 • Information om vilka nomineringsgrupper som finns på lokal nivå samt vilka som kandiderar i varje grupp läggs ut på församlingens webb när det är klart (fastställs 1 juni 2021).
 • Ett gemensamt material med vad kyrkovalet är, var en kan rösta, hur det går till och alla nomineringsgupper skapas under juni och kommer sedan att användas som material i alla församlingens event kring valet. Det materialet kommer också ut som en bilaga i tidningen Mitt i till alla hushåll under september.
 • Församlingen kommer att erbjuda fototillfällen för hela nomineringsguppen där bilden kommer att användas till webb och till material:
 • Varje nomineringsgupp får erbjudande om att skriva sitt eget underlag till valtiodning och webb:
  • Valfri text med begränsning av antal ord. 
  • 5 viktigaste frågorna för nomineringsguppen
  • Kontaktuppgifter 
  • Länkar för att läsa mer på egen webb och/eller sociala medier.