Other languages with Google Translate

Kontakt

Skarpnäcks församling Besöksadress: Helsingborgsvägen 51, 12153 JOHANNESHOV Postadress: Malmövägen 51, 12153 JOHANNESHOV Telefon: +46(8)50581500 E-post till Skarpnäcks församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Markuskyrkan

Markuskyrkan, den unika byggnaden som är ritad av Sigurd Lewerentz, har fått uppmärksamhet från många håll i världen för sin särpräglade design. Idag är Markuskyrkan stängd för renovering och det breda utbudet av verksamhet har flyttat till Markuskyrkans Paviljong, barackbyggnaden som ligger bredvid kyrkan.

Markuskyrkan i Björkhagen.

När byggnadsarbetet pågick och murarna vuxit upp i björkdungen, frågade en förbipasserande en av församlingens unga präster: "Skall detta bli en kraftstation eller skall det bli en kyrka?" Svaret: "Bådadera!"

Så har otaliga människor upplevt Markuskyrkan. Tystnaden, stillheten och den andliga samlingen sluter sig kring den som kommer in där. Läkedom och inre kraft når till den inträdande. Efter en stund av tillvänjning vid ljusförhållandena ser man enheterna träda fram: gobelängerna på korväggen med sin skildring av den kristna kyrkans historia från Jesu födelse till nu, lågorna i ljusgloben invid predikstolen, knäfallsdynornas vänliga inbjudan till bön och närheten till naturen, upplevd genom de osynliga glasen i fönstren. Då orgeln börjar ljuda upplever man den varma akustiken. Närhet och gemenskap i församlingen förnimmes klart.

När församlingsgränserna hade fastställts i slutet av 50-talet, erbjöds församlingen den tomt, som blev Markuskyrkans.Att det gällde en gammal sjöbotten meddelades inte.

Församlingen tillsatte en kommitté, som fick i uppdrag att anordna en arkitekttävling om kyrkobyggnaden.

Bland de fem som inbjöds fanns arkitekten för Björkhagens centrum, som redan byggts intill kyrktomten, liksom Sigurd Lewerentz, som presenterats som en framstående arkitekt. Sigurd Lewerentz var då 71 år.

Det var också han som vann tävlingen med förslaget "Mellanspel". Markuskyrkan invigdes 1960.

Läs artikel i SvD om Markuskyrkans arkitektur: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2121881.svd

Nu går renoveringen av Markuskyrkan i en ny fas och det är med sorg i hjärtat men också med siktet inställt på en uppdaterad och hållbar kyrka som församlingen nu har stängt Markuskyrkan för att kunna renovera. Från och med 18 april är kyrkan helt stängd för besökare. Läs mer