Foto: pixabay.com. Montage: Emma Johansson

Vandringshelg 26-28/8 2022

Helgen 26-28/8 vill vi sätta fokus på vandring. Det finns många möjligheter att vandra på egen hand men det blir också föredrag, musik och guidade vandringar. Svenska kyrkan erbjuder program med pilgrimsperspektiv och ledda pilgrimsvandringar.

Människan är en vandrande varelse. Designad för att gå långa sträckor. På Afrikas savanner, Amerikas prärie och nordiska landsvägar och skogsstigar. Vi mår bra av att vandra. Att andas in och andas ut. Under pandemin har många återupptäckt detta. Och det är ofta enkelt att tänka samtala uppleva och reflektera när vi går tillsammans. Vägen är en mötesplats.

För många blir också vandringen en pilgrimsvandring alltså både en yttre och en inre vandring. Jag söker något - vill att något ska hända med mig på ett inre plan. Tankar ska få tänkas färdigt, kroppen ska hinna ifatt sig själv. Det blir utrymme för att få nya tankar, göra nya upptäckter och ställa in den inre kompassen på nytt.

Pilgrimsvandring är på många sätt allmänmänskligt, det finns i alla religioner men ingen äger begreppet pilgrim. Man väljer själv hur man definierar sig som pilgrim. Men visst har vi hjälp av andra som gått före.

I vår del av världen ser vi tillbaka på medeltidens pilgrimsvandringar och anknyter ofta till de historiska vägarna och pilgrimsmålen. Det finns en modern pilgrimsrörelse som vuxit fram de senaste 30 åren. I alla fall före pandemin vandrade varje år över 150 000 människor minst tio mil på leden i Spanien till Santiago de Compostela. Där kryssar man i om man vandrar för att uppleva naturen, eller kulturen eller om det är ett andligt sökande eller både och.

Även i Sverige har en pilgrimsrörelse vuxit fram inte minst i Svenska Kyrkan med inspiration från Vadstena. Nyckelorden frihet,enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet långsamhet, andlighet och delande har utryckt mycket av vad det handlar om.

Dessa pilgrimsrörelser är på många sätt en gräsrotsrörelse som säger något väsentligt om behov som vi ser i dagens samhälle. Det signalerar ett stort behov av att få uppleva frizoner, att njuta av naturen, komma bort från kalenderstress och få egen tid för reflektion och bearbetning.

Vandringsleder är en mötesplats mellan dåtid och nutid, det inre och det yttre, natur och kultur, men också människor som möts. Så är också Läckö en mötesplats. Här samsas historia, kultur och natur på ett fruktbart sätt.

Läckö har också en pilgrimshistoria, 1300-talets biskopsborg innebar en möjlighet för pilgrimer att rasta på vägen till det stora pilgrimsmålet Nidaros. Magnus Gabriel och hans fru Marie Euphrosyne var åtminstone i inre mening på pilgrimsfärd.

Sedan 2012 finns på nytt en markerad pilgrimsled till Läckö som fortsätter över Lurö och vidare genom Värmland mot Trondheim. Det har inneburit att moderna pilgrimer åter mötts och tagit vägen förbi Läckö.

Fredag 26/8 (ingen anmälan behövs, ta med egen matsäck)
Vandra på Pilgrimsleden på Kållandsö.
Vi hjälper till med tillbaka transport efter vandringen på fredagen.

• 10:00 Otterstad-Läckö 14 km

Lördag 27/8 (ingen anmälan behövs, ta med egen matsäck)

• 09:30 Vandring till Roparudden samling vid Naturum
  • 11:30 ”Vandring till Santiago de Compostela” - bilder och berättelse i Naturum
    Eva Hugosson Koinberg. Hur påverkar en längre Pilgrimsvandring oss? - Att våga möta sig själv och andra. Leva i nuet och ta dagen som den kommer.
  • 12:00 Lunch
  • 13:00 Vandring till Santiago de Compostela, bilder och berättelse i Naturum
    Eva Hugosson Koinberg.
  • 13:30 ”Medeltida helgon och pilgrimsfärder i Norden”  - föredrag Naturum
    Docent Anders Fröjmark Linnéuniversitetet.
  • 15:00 Vandring till Santiago de Compostela, bilder och berättelse i Naturum
    Eva Hugosson Koinberg,
  • 15:30 ”Pilgrimsrörelsen vår tids alternativrörelse”  - föredrag i Naturum
    Harry Månsus teolog och författare
  • 17:00 ”Läckö med pilgrimens ögon” - vandring kring slottet
    Samling framför slottet.  präst och Läcköpilgrim Mikael Kjell.
  • 18:30 ”Nätterna spann sitt silvernät” -  Konsert i Slottskyrkan
    Irma Schultz och Hans Kennemark.

28/8 Båtresa och vandring på Lurö

Följ med på natur- och kulturhistorisk vandring på vackra Lurö. Tillsammans med naturumguiden upplever vi ön under en dagstur. Vandringen arrangeras av naturum Vänerskärgården och går att boka via www.lackoslott.se. Längst upp på sidan ses rubriken Vandring på Lurö bland aktiviteterna. Välj rätt datum, 28/8, och boka. Om det är fullbokat så mejla namn och telefonnummer till info@lackoslott.se så gör receptionen en notering om att ni vill stå på reservlistan.

Under hela helgen sitter en tipspromenad med temat ”vandring” uppe längs naturstigen. Vad kan du egentligen om vandrande fåglar, fjärilar och älgar? Tipslapp och karta finns i naturum Vänerskärgårdens reception.

Det finns bra möjligheter till husbil/tält/husvagn- och hotellboende på Läckö som du kan boka själv.

Harry Månsus

Teolog och författare

Anders Fröjmark

Docent Linnéuniversitetet.

Eva Hugosson

Församlingspedagog i Sunnersbergs församling. Delar Pilgrimstankar från sina vandringar till Santiago de Compostela.

Konsert i Slottskyrkan : Nätterna spann sitt silvernät.

Irma Schultz och Hans Kennemark samarbetar sedan några år med konserter och gemensamt skrivande. Det har bl a resulterat i tre körverk, där Irma skrivit text till Hans musik: Kärlekens sigill, Talita koum! och en mässa vid pingst, Sanningens vind. Irma Schultz är sångerska, skådespelare och låtskrivare. Hon medverkar regelbundet i Helgsmål i P1 och arbetar som Kultursamordnare i Katarina församling i Stockholm. Hans Kennemark är riksspelman, trubadur, kompositör och en av landets främsta folkmusiker. Tillsammans med Alf Hambe har han skrivit flera körverk, I välsignan och fröjd, julkantaten Du ljus, du stjärna och Requiem - Nu är en dag framliden. Fotograf: Tina Axelsson.