Somrig vigning för präster och diakoner

När fyra präster och tre diakoner vigdes på söndagen fick också ett nyblivet svenskt helgon vara med på ett hörn.

Det var biskop Åke Bonnier som i sin predikan anknöt till helgonförklaringen av Elisabeth Hesselblad. Denna sammanföll i tid med högtiden i Skara domkyrka, vilket gjorde det lätt att koppla samman de båda händelserna. Att söndagens tema var ”kallelsen till Guds rike” försvårade inte heller.
   - Vi behöver förebilder för ett medmänskligt liv. Idag får vi glädjas över Elisabeth Hesselblads djärvhet, hennes kamp för människovärdet och kärleken, och ha henne som en förebild, sade biskopen bland annat.
   Han talade inför en fullsatt domkyrka, där de sju som vigdes fick vara med om en stor och festbetonad högtid. Sommarens intåg gjorde att det vilade en stämning av glad och förväntansfull skolavslutning över gudstjänsten.

Bild: Carla Karlsson

Stigfinnare
Åke Bonnier tog upp frågan om att söka och finna en mening i sin predikan som också var vigningstal.
   - Många människor i Sverige definierar sig själva som agnostiker, en sorts sökare. Men min ärliga undran är om det finns en beredskap att finna, sade han.
   När han sedan vände sig till de sju kandidaterna konstaterade han att de gjort ett val.
   - Ni är sökare, men ni är också finnare. I min barndom jag läste indianböcker om stigfinnare. Utan all annan jämförelse tänker jag på er om stigfinnare. Ni har hittat en stig i tillvarons snåriga sammanhang. Ni har funnit något som ni inte har kunnat låta bli att ge er in på, att vilja, sade biskopen.

Sju vigdes
De fyra präster som vigdes på söndagen är Cecilia Lidner som ska tjänstgöra i Borås pastorat, Lars Tivemo som ska tjänstgöra i Skara pastorat, Amanda Nyberg som ska tjänstgöra i Skövde församling och Karin Larsson som ska tjänstgöra i Tidaholms pastorat.
   De tre nyvigda diakonerna är Clara Linderland,som ska arbeta i Lidköpings församling, Veronica Lindström som ska arbeta i Götene pastorat och Michael Darius som ska arbeta i Redvägs församling.