Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Skara stift Besöksadress: Skoltorget 1, 53231 Skara Postadress: Box 173, 53223 Skara Telefon:+46(511)26200 E-post till Skara stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Granskad av Siewert

I veckan dog Siewert Öholm. Det uppmärksammades mycket i medierna eftersom han på många sätt var en banbrytande journalist.

Bild: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

Han blev känd när han gjorde kristna allsångsprogram i TV, vilket var lite av en sensation på 1970-talet då det inträffade. Men mest uppmärksammad blev han nog för sina tuffa debattprogram.
    Den som kom till honom fick finna sig i att bli rejält grillad. Det gällde att vara påläst och att verkligen vara övertygad om sin sak. Annars blev man ganska illa tilltygad. På senare år blev han omskriven för sina orädda och kontroversiella åsikter i olika frågor.

Mycket vänlig
Jag kände inte Siewert Öholm, men vi talade faktiskt vid i telefon strax före jul. Det handlade om arbete, och jag hade skickat en artikel till en tidning där han medarbetade.
   Han ville veta lite mer, så han ringde upp och ställde några frågor. Han var mycket precis och mycket vänlig, och gav mig sin adress för framtida kontakter. Nu blir det inte några sådana.
   För några veckor sedan kom beskedet om att han var döende. Det fick mig att plocka fram en video som han gjorde i fjol. Tillsammans med teologen Anders Sjöberg hade han rest till Jerusalem för att göra ett antal program inför påsken.
   I dem kan man följa Jesu sista vecka på jorden, från intåget i Jerusalem till uppståndelsen. Alla de här programmen finns att se på tidningen Dagens webbplats. De är omkring tio minuter långa, så man behöver inte sitta så länge framför datorn.

Vrider och vänder
I det fjärde programmet är Siewert Öholm som bäst. Han samtalar med Anders Sjöberg om Jesu avskedstal, och framför allt om talets tema som är tro och hopp.
   Siewert vrider och vänder på allt om Anders Sjöberg säger och undrar hela tiden ”kan man verkligen tro på det här”. Han frågar också om det över huvud taget är rimligt att predika hopp på det sättet som kristendomen gör.
   Det är den sanningssökande journalisten som ställer frågorna. Men det är inte en tvivlande journalist.
   Det är i stället en starkt troende människa som borrar sig allt längre in mot kärnfrågorna, i full övertygelse om att tron kommer att hålla, och att hoppet bär oss. Ett långt liv som journalist hade lärt honom att det som inte tål att granskas heller inte är värt att tro på.
Tack Siewert.

Av Sven-Erik Falk, Skara

Vill du se programmet finns det här.