Församlingar får bidrag till flyktingarbete

Svenska kyrkan på nationell nivå har anslagit pengar till församlingarnas arbete för flyktingar och asylsökande. I Skara stift delar tre församlingar på sammanlagt 450 000 kronor.

Kyrkostyrelsen har frigjort 10 miljoner kronor som församlingar kan ansöka om i två omgångar. Tre av de 35 som får bidrag i den första omgången återfinns i Skara stift.
   Trollhättans församling får 200 000 kronor, Tibro församling 50 000 kronor och Borås församling 200 000 kronor.
   Kyrkostyrelsen har i sina bedömningar, utöver stiftens prioriteringar, utgått från hur behoven ser ut i lokalsamhället, församlingens egen formulering och långsiktig hållbarhet. Även samverkan med andra aktörer har varit en viktig faktor.

75 miljoner utöver budget för 2016
Under kyrkomötet togs också beslut om att avsätta 75 miljoner kronor till arbete med flyktingar och asylsökande under 2016, utöver budgetramen.     Kyrkostyrelsen har fått i uppdrag att besluta om hur pengarna ska fördelas, med hänsyn till att flyktingsituationen och behoven ständigt förändras.