Det femte adventsljuset

I en tid som präglas av människor på flykt, terrorhot och våldsdåd så behöver vi mer än någonsin få tända ljus för att tillsammans lysa upp mörkret och skapa hopp.

JAG TÄNKER på en berättelse jag hörde om hur ”grannsamverkan” räddade liv. Mitt i en snöstorm i Nordnorge blev en man i en by högt upp på berget svårt sjuk.
   När läkaren kontaktades förklarade han att det var omöjligt att ta sig fram eftersom vägen var igensnöad. Läget för den sjuke förvärrades och läkaren förstod att något måste göras. Han funderade och så började han ringa dem som bodde längst ner i byn.
   Han förklarade att han var tvungen att ge sig ut i ovädret men att han behövde deras hjälp. Kunde de sätta ut en ljuslykta på båda sidor om vägen och sedan ringa till grannen som bodde närmast dem och be dem göra samma sak och att de i sin tur ringde till nästa hus. Så startades en telefon- och ljuskedja.

SÅ BÖRJADE den strapatsrika resan upp på fjället. Läkaren såg de första ljuslyktorna och långt därframme några till.
   Med hjälp av dessa ljus höll han sig på vägen och kom till sist ända fram till huset där den sjuke mannen fanns och hans liv kunde räddas. De anhörigas lättnad var stor och de visste inte hur de skulle kunna tacka läkaren.
   Han svarade att resan inte varit möjlig om inte alla som bodde utmed vägen hade hjälpt till. Ensam hade han inte klarat det men tillsammans hade de räddat mannens liv.

PÅ AFFISCHERNA för Svenska kyrkan julkampanjen syns i år ett rött femte ljus vid sidan om de vanliga fyra vita. Både talet fem och den röda färgen förmedlar ett budskap om ett överskridande, om något utöver det förväntade.
   Vid varje adventssöndag, och inte endast vid den fjärde, får vi tända ett extra ljus, ett rött. Det blir spännande att se hur det kommer att påverka oss. Liksom föregående år fokuserar julkampanjen på projekt som arbetar med att minska barnadödligheten i Afrika.
   Nu får vi som församlingar vara med och samla in pengar så att fler barn kan få fylla fem år. Vi får tända en ljuskedja som räddar liv.

Av Katarina Sandblom, komminister i Alingsås
Publicerad 26 november 2015