Foto: Mats Hermansson

Presenningsikoner

Utställning i Skara domkyrka 16 oktober-21 november 2021

Prästen Mats Hermansson målar inte ikoner. Ändå kallas hans konstverk ”Presenningsikoner”, eftersom bilderna är ikoninspirerade. På slitna presenningar skapar Mats form, känsla och färger från ikonernas värld. De gamla presenningarna är slitna och härjade, lagade och lappade, ett fint och vackert hantverk.

-Det känns angeläget att säga tydligt att jag inte målar ikoner. Däremot är jag sedan ungdom fascinerad av ikonmåleriet. Den östliga kyrkans rika bildspråk är inspirerande att ta spjärn emot.

-Jag tar till mig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. Jag lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla. Syftet är att skapa en vacker bildbrygd med läkande och lugnande inverkan på människor, berättar Mats.

Han fastnar ofta för ikonbildens händer. Han lyfter ofta ut dem och beskär runt omkring. Händer som välsignar, vinkar, hälsar, uttrycker omtanke och bryr sig, menar Mats. Händerna är liksom fortsättningen på vårt böneliv.

Utställningen Presenningsikoner visas i Skara domkyrka från 16 oktober, då Skaras kulturvecka startar, fram till Domssöndagen 21 november. Domkyrkan är öppen dagligen kl. 9.00-16.00. Vernissage söndag 17 oktober efter högmässan kl. 11.00 då Mats Hermansson predikar. 18.00 samtal mellan Mats Hermansson och biskop Åke Bonnier om ”Presenningsikoner” och konst.

Välkommen!

Utställningen Presenningsikoner av Mats Hermansson Foto: Mats Hermansson