Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Själevad, Mo och Björna pastorat Besöksadress: Hampnäsvägen 36, 89431 SJÄLEVAD Postadress: Box 54, 89422 SJÄLEVAD Telefon:+46(660)59400 E-post till Själevad, Mo och Björna pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Pilgrim

Allt fler människor längtar ut i naturen och många anser sig finna Gud där. Därför har vi i Själevads församling valt att satsa på ett pilgrimsprojekt där ande, kropp och själ får utrymme. Därför kommer du erbjudas tillfälle att samtala om livet och tron, samtidigt som du får röra på dig i Guds rika natur. Följ med oss på korta vandringar i våra ”Walk and talk” och några av våra längre turer till fots, cykel (med eller utan motor) och kanot.

Pilgrimsskor
Bild: IKON

Vad är en pilgrim?
En pilgrim (latin peregrinus, "främling") är en person som gör en pilgrimsresa eller vallfärd till en helig plats. I ett historiskt sammanhang användes särskilda vägar för pilgrimsfärden, vilket knöt samman olika heliga platser med hemorten. Dessa kallas oftast pilgrimsleder och vissa används ännu i dag. 

Ökat intresse för pilgrimsvandringar
På senare år har intresset för pilgrimsvandringar ökat och ofta sker det inte till ett heligt mål utan det sker på hemmaplan över en dag där man vandrar tillsammans både i samtal och tystnad. Där ges det tillfälle att reflektera över ett ord, en text eller bön. Under de senaste åren har vi haft några nedslag med pilgrimstema i vår församling. Det har varit pilgrimsvandringar efter den gamla kyrkvägen från Fors till Själevads kyrka. MC-cyklister har tillsammans gjort en pilgrimsresa till Nidarosdomen i Trondheim. 

Pilgrimsbarn och vuxna pilgrimer 
Nu vill vi vidga pilgrimstanken och inbjuda till ett helt koncept kring att vara pilgrim i vardagen. Att vara pilgrim kan också vara att vandra med Gud i sitt liv i sin vardag. Vårt pilgrimsprojekt rymmer både barn och vuxna först ut hösten 2014 satte vi på barnen i projektet ”Pilgrimsbarn” som Härnösands stift initierat inspirerat av Uppsala stift. Våren 2015 sjösätter vi steg två där även du som vuxen kommer ges möjlighet att bli en pilgrim. Läs mer om ”Walk and talk”, pilgrimsturer av olika slag och följ med oss ut i Guds rika natur.

För de som deltagit i alla teman av Walk and talk, samt genomfört två pilgrimsturer kommer sedan att uppmärksammas med ett pilgrimscertifikat (diplom) i sann pilgrimsanda samt få ett litet lokalt utformat märke som en symbol för att ni är pilgrimer i vår församling. 

Pax et bonum! 
Frid och allt gott!

Tova Hellström

Tova Hellström

Själevad, Mo och Björna pastorat

Mer om Tova Hellström

Diakon och arbetsledare i Själevads distrikt och Mo församling