Lekhörnan i Själevads kyrka invigd

Vid renoveringen av Själevads kyrka under förra året skapades flera möjligheter att skapa rum i rummet. Nu är lekhörnan klar och invigd.

Själevads kyrka har genom åren många gånger blivit omnämnd som Sveriges vackraste kyrka. Efter de omfattande renoveringen som blev klar i juni 2018 fanns ett mål att göra kyrkan både vackrare och mer partisk för dagens modernare behov. Idag används kyrkorummet vid många olika tillfällen och för många olika åldrar.

-Det har tagit ett tag att ”bo in sig” i kyrkan, det gäller nog både för församlingsborna och vi anställda, säger prästen Zandra Zinner.

Bild: Erik Forsberg

-Nu har vi även ”bott in oss” i lekhörnan, säger barnledaren Annie Forsberg.
Att skapa en del i kyrkan som är helt anpassad för barnen var en självklarhet och en prioritering som medvetet gjorts vid ombyggnationerna. Glasväggarna som skapar rummet i rummet ger större möjlighet till barnen att fritt leka under gudstjänster och andra tillfällen, något som de flesta barn uppskattar. En bonus är att du som vuxen kan ha uppsikt även om leken sker i ett annat rum. Målet med inredningen har varit att göra det så lätt tillgängligt som möjligt för barnen. Ett exempel på detta är att lådorna är märkta med symboler och inte text om dess innehåll. Alla kan inte läsa. Leksaker och pyssel är inköpt för att kunna tilltala flera åldrar. Fåtöljerna är i varierande storlek och kan även vara en skön plats att slå sig ner som vuxen på för att vila en stund.

Så plötsligt knackar någon på. In kommer kyrkclownen Signe. Jättelegot åker fram, dockor, utklädningskläder, bilar och djur i en salig röra. Så pekar på Signe på en liten dörr på ena pelaren.

-Ja, titta Signe det är där Zwingela kyrkråtta bor. Ska du skriva ett brev till henne? frågar Zandra

Signe nickar.

-Kul! Vi kan hjälpas åt, säger Zandra.
Zwingela är den kyrkråtta som förskolebarnen lära känna när de blir guidade i kyrkan. Givetvis får alla skriva en liten hälsning till henne.

Så har kyrkclowen Signe och många barn med henne lekt in rummet. Färgglada teckningar pryder redan rummet. Det bådar gott får både barn och vuxna.