Prästkragens fritidshem

Vi finns på övervåningen i den gamla prästgården, i fantastiska lokaler med mysiga ”krypin” – precis som man vill ha det i 6-12 årsåldern!

När barnen har gjort sin ”arbetsdag” i skolan, får de komma till fritidshemmet och ha sin fria tid. Vi försöker att vara en ”oas” där man får göra det man är intresserad av. Vår högsta prioritet är att varje barn får känna trygghet och vi lägger mycket kraft på det sociala samspelet. Leken är det som utvecklar ett barn allra mest, inom många olika områden. Det finns alltid tid och plats för lek på fritids!

En till två gånger under året har vi något som heter "Barnsamtal" . En personal tillsammans med varje enskilt barn och ibland i en mindre grupp, sitter ner i lugn och ro, med tända ljus och något gott att äta. Personalen har förberett frågor till barnet/barnen och vi funderar tillsammans. Det här är ett tillfälle för barnen att föra fram sina tankar om till exempel kompisar, hur barnet trivs på fritids. Vi ser barnsamtalet som ett bra sätt för barnet att vara delaktig i sin vardag och utveckling.

Under läsåret arbetar vi med bl.a. naturkunskap/teknik, som är en viktig kugge i den nya läroplanen för fritidshem. Vi gör det via "skrotverkstad" och konstruktionsveckor, men i första hand genom det fria skapandet och allmän konstruktionslek som vårt fritidshem uppmuntrar!

En dag på fritids (cirka tider)

6.30 slår fritids upp sina portar, tillsammans med förskolan.

7.30 är det frukost med till exempel fil och flingor, gröt, smörgås och mjölk.

20 minuter senare följer vi med barnen över vägen till skolan.
(Under några veckodagar har vi en personal från fritids som arbetar i skolan)

14.00 slutar barnen sin skoldag. Vi hämtar dem uppe på skolgården och går över till Prästkragen och äter ett välbehövligt mellanmål. Vi dricker mjölk och äter smörgås.

Efter mellanmål är det dags för fri lek. Vi spelar spel, ritar, pysslar och konstruerar i målarrummet. Bollspel, rollek eller kojbygge i något av våra lekrum.

15-15.30 städar vi ihop och går ut. På sommaren är det fotboll, kubb, sandlåda, gungor, rutschkana, skateboard, kickbike eller annat som lockar. På vintern plockar vi fram åkmadrasser, pulkor, spadar, bandyklubbor och leker tillsammans.

Vid 17-tiden stänger vi för dagen.