Sigtuna församling Besöksadress: Olofsgatan 2, 19330 Sigtuna Telefon: +46(8)59250454 E-post till Sigtuna församling Webbplats

Skolprojekt

Sedan 1999 bedriver Sigtuna församling ett skolprojekt, där alla barn i Sigtunas skolor, från 6-åringarna upp till sjundeklassarna, erbjuds att delta i en årlig temadag. Där får man t ex lära sig olika saker kring sådant som traditioner och livsfrågor.

En dag som Munkar
Bild: Maria Lövestam

Hösten 1999 startades ”Skolprojektet” som numera är vår permanenta skolverksamhet. Alla barn i Sigtuna stads skolor erbjuds att delta i en temadag per läsår som tar upp olika ämnen så som högtider, livsfrågor, historia etc. Om man går i skolan i Sigtuna från sexårsverksamheten t.o.m. åk 7 så är man med om åtta olika temadagar i församlingen.

Sexåringarna inbjuds omkring 1: a advent. Temat är ”Kyrkan - vad gör man där?” Det blir rundvandring, samtal, sång och ljuständning i Mariakyrkan, och vi målar bilder inne på Munken.

Ettornas tema är ”Påsken”. En upplevelsevandring genom bibelns berättelser som ligger till grund för vårt påskfirande.

Tvåorna blir under våren inbjudna till något som kallas ”Alla tvåor sjunger!”. Över hundra åttaåringar sjunger så kyrktaket lyfter!

Treorna läser i skolan om hembygdens historia, och då är ju Mariakyrkan viktig när man bor i Sigtuna. Temat kallas för ”Hembygdens kyrka”. Vi studerar även kyrkogården med allt som gravstenarna kan berätta.

Fyrornas dag handlar om Kyrkoåret. Under en skoldag lever vi ett helt kyrkoår. Jämför traditioner med hur det var förr, tänder adventsljus, dekorerar ljus till Kyndelsmäss, äter semlor, målar påskägg, äter picknicklunch vid Kristi Himmelsfärdsdag…

Femornas tema heter ”En dag i klostret”. Det är en upplevelsedag , ett slags ”minilajv” där eleverna får olika roller i det medeltida klostret som fanns i Sigtuna under medeltiden.

Sexornas temadagar ligger strax före Allhelgonahelgen, och handlar om vad som händer när en människa dör. Vilka frågor ställs vi inför, hur går det till vid begravningen, vad är en minneslund, finns det något mer?

Sjuorna kommer i slutet av maj-juni. De ska då snart bli inbjudna till konfirmationsundervisningen, och deras temadag handlar bl.a. om vad vi människor har för gudsbilder, hur vi uppfattar och tänker oss Gud, samt vad vi tänker om oss själva.

Kontakta Maria Lövestam för mer information, telefon/mobil 08-592 570 71 eller mail Maria Lövestam.