Sebbe (2010)

Svenska kyrkans filmpris 2010 gick till filmen "Sebbe". En existentiellt gripande skildring av en ung människas ultimata ensamhet.

Om filmen

Femtonårige Sebbe blir mobbad i skolan och lever med en mamma som inte orkar vara mamma. När hon sviker, står han kvar och förlåter. Filmen gestaltar hopp i en situation av extrem utsatthet och berör frågor om ansvar, livsmod, växande och klass.

JURYNS MOTIVERING

"Svenska kyrkans filmpris 2010 går till en existentiellt gripande skildring av en ung människas ultimata ensamhet. Filmen rymmer ett visuellt evangelium om inre styrka som vänder fysisk och psykisk förnedring till uppbrott och framtid. Babak Najafis film Sebbe är ett nyanserat drama om en ensamstående mor och hennes son i ett nyfattigt Sverige där vanmakt och explosiv desperation ställer extrema kravpå individens överlevnadsinstinkter."

Produktionsfakta

Regi och manus: Babak Najafi

Foto: Simon Pramsten

I rollerna: Sebastian Hiort af Ornäs, Eva Melander, Kenny Wåhlbrink, Emil Kadeby mfl

Längd: 80 min

Produktionsland: Sverige

Produktionsår: 2010

2010 års jury

• Tomas Axelson, lektor i religionsvetenskap med medieinriktning, Högskolan Dalarna, Falun.
  • Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift, teologie doktor.
  • Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare i Svenska kyrkan, Uppsala.
  • Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan, Göteborg.