Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Scenprogram Se människan 2016

Se människan-scenen bjuder i år på ett 70-tal möten med svenska och internationella författare. Bland dem finns Karen Armstrong, Sofi Oksanen, Ola Larsmo, Elisabeth Åsbrink, Sven Wollter, Liv Strömqvist, Joris Luyendijk, Elsie Johansson, Niklas Ekdal och många fler. Kika i programmet nedan.


Observera att vissa ändringar i programmet kan komma att göras.

Torsdag 22 september

09.15 – 09.25   För livets skull - morgonmeditation

Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Caroline Krook, författare och seniorbiskop, håller morgonens meditation med utgångspunkt i titeltitel, en av psalmerna i 1986 års psalmbok.

09.30 – 09.50 Bröd, skydd och böcker

På initiativ av illustratören Marit Törnqvist översattes förra hösten Astrid Lindgrens Sunnanäng och Gunilla Bergströms God natt Alfons Åberg och delades ut till flyktingbarn som kom till Sverige. Marit Törnqvist samtalar med Kristin Molander om vilken roll som barnboken kan spela i utsatta barns liv.

Medarrangör Rabén & Sjögren


10.00 – 10.20 Att flyga

Att människan skulle flyga var länge en ouppnåelig dröm, men nu flyger vi kors och tvärs. Maria Küchen har skrivit en essäbok om de tekniska landvinningar som gör flyg möjligt, och om den existentiella betydelse det har för oss att lämna vår jordbundna tillvaro. Hon samtalar med Magnus Sundell.

Medarrangör Natur & Kultur, Bilda 

10.30 – 10.50   Resande romanförfattare

Som del av resandefolket växte Thom Lundberg upp i en kultur rik på sedvanor, sånger och berättelser, men lärde sig samtidigt att hålla den hemlig. Att vara rom var att vara mindre värd i det omgivande samhällets ögon. Med sin roman För vad sorg och smärta har han velat göra de som varit osynliga till huvudpersoner och lyfta fram de tystades berättelser. Han samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

11.00 – 11.20   Hur jag dog

En novemberdag 2012 bestämde sig journalisten och programledaren Niklas Ekdal för att ta sitt liv. Han hittades och räddades i sista stund tillbaka till livet. Han samtalar med Monica Eckerdal om sin personliga historia, men också om vår syn på självmord genom historien och idag.

Medarrangör: Brombergs bokförlag och S:t Lukas

11.30 – 11.50   Bakom varje framgångsrik man

Varför stöttar kvinnor män på bekostnad av sina egna drömmar och ambitioner? Meg Wolitzer har skrivit romanen Hustrun om Joan som i fyrtio år varit gift med en typisk kulturman, men som bestämmer sig för att bryta upp. Hon samtalar med Kristin Molander.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Wahlström och Wistrand

12.00 – 12.20   Lära sig leva

Huvudpersonerna i Elin Cullheds roman Gudarna spränger stereotyper om unga tjejer. De är varken Kulla-Gulla eller maktlösa offer, utan stalkar, hämnas och beter sig. De kämpar för att få vara människor, inte bara tjejer. Elin Cullhed samtalar med Johanna Linnaro.

Medarrangör: Natur och kultur

12.30 – 12.50   En vrede att stilla begäret

Den persiske 1200-talsskalden Rumi är en av tidernas främste mystiker. Hans poesi har inspirerat svenska författare, inte minst Gunnar Ekelöf. Carl-Göran Ekerwald som skrivit en introduktion till Rumi, samtalar med Caroline Krook.

Medarrangör: Natur och kultur

13.00 – 13.20   Adoptionens pris

Palimpsest, en serieroman om transnationell adoption av Lisa Wool-Rim Sjöblom som själv är adopterad från Korea. När hon började forska i sin personliga historia föll bilden av adoption som något som är bra för alla. Och hon är inte ensam, utan tvärtom del av en växande adoptionskritisk rörelse. Hon samtalar med Alf Linderman.

Medarrangör: Galago 

13.30 – 13.50   Mellanöstern, kolonialmakterna och konsekvenserna

Mellanösterns gränser drogs upp av kolonialmakterna, utan hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi. Ingmar Karlsson som skrivit Roten till det onda samtalar med Gunilla Hallonsten om hur detta bidragit till dagens politiska och humanitära katastrofer.

Medarrangör: Historiska Media  

14.00 – 14.20   Monster i natten 

Mats Strandberg, författare till bland annat Cirkeln, har skrivit om nioårige Frank som plötsligt förvandlats till ett ganska gulligt monster som helst av allt vill bli klappad, men de han möter blir skrämda, arga och våldsamma. Författaren samtalar med Birgitta Westlin om varför vi är så rädda för det avvikande. 

Medarrangör: Rabén och Sjögren

14.30 – 14.50   Vara Ann Westin

Komikern Ann Westin växte upp i en socialt utsatt familj på Hisingen. Arg, bitter och uppsagd från jobbet i vården tog hon som fyrtioåring mod till sig och anmälde sig till en kurs i stand-up. Hon samtalar med Per Starke om nya självbiografin och om hur det sociala arvet påverkar det vi vågar drömma om.

Medarrangör: Lava förlag 

15.00 – 15.20   En Marialegend

I sin nya roman utforskar Niklas Rådström hur vi handskas med den ondska som världen rymmer och vad som egentligen är viktigt i livet. Han samtalar med Martin Lind.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

15.00 – 15.50   Så var det 1947

Andra världskriget är över. Historien ska inte få upprepa sig och allt kan fortfarande bli annorlunda. Med utgångspunkt i året 1947 berättar Elisabeth Åsbrink om hur den värld vi lever i idag, på gott och ont, tar form. Hon samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör: Natur och kultur

16.00 – 16.20 Boken om mig

Knausgård har skrivit om sin kamp och Norén har publicerat sin mastodontiska dagbok. Att kvinnliga författare tar så mycket plats med sin privata historia är inte lika vanligt. Men nu kommer Johanna Ekström med Dagbok 1996-2002. Hon samtalar med Gunilla Molloy.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag 

16.30 – 16.50 Drömmen om upprättelse

Ensam och nybliven änka börjar huvudpersonen i Anneli Jordahls roman Som hundarna i Lafayette Park att läsa om Angela Davis, en viktig gestalt inom sextiotalets Black Power-rörelse. Det blir ett livsavgörande uppvaknande. Författaren samtalar med Elisabet Pettersson om delaktighet, motstånd och upprättelse.

Medarrangör Norstedts

17.00 – 17.20   Överbefälhavaren som föll i gråt

Livet hinner i kapp huvudpersonen i Björn Ranelids nya roman. Vid en viktig presskonferens faller ÖB Axel Wiman plötslig i gråt. Björn Ranelid samtalar med Martin Lind om varför han velat skriva en berättelse om framgångens pris och medkänslans villkor.

Albert: Bonniers förlag

17.30 – 17.50   Icke-våldets väg

Hur ska vi göra för att vare sig vika oss för våld och förtryck eller möta våld med våld? Den frågan ställer Olle Sahlström i sin nya bok om en pilgrimsvandring genom ett Sverige präglat av flyktingkris och främlingsrädsla, men också solidaritet. Han samtalar med KG Hammar.

Medarrangör: Migra förlag

Fredag 23 september

09.15 – 09.25   För livets skull - Morgonmeditation

Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Namnetnamnet titeltitel, håller morgonens meditation med utgångspunkt i titeltitel, en av psalmerna i 1986 års psalmbok.

09.00 – 09.50   100 frågor om Gud

När Mikael Mogren blev biskop i Västerås stift bjöd han in människor att ställa frågor om kristen tro. I sin nya bok svarar han på hundra av dem. Men kan man verkligen svara säkert på våra frågor om Gud? Han samtalar med Anna Lindman.

Medarrangör: Verbum

10.00 – 10.20   Krönikeboken

I sina krönikor i DN berättar Hanna Hellquist om sådant som de flesta döljer, som längtan och lättja. Hon är också något så ovanligt som en framgångsrik journalist som varken kommer från medel- eller överklass och inte heller låtsas göra det. Hon samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

10.30 – 10.50   Svikarmorsa

Johanna Thydells nya bok (M)ornitologen, handlar om Moa, vars frånvarande mamma dyker upp och vill återuppta kontakten. Hon samtalar med Lotta Fång om varför hon skriver så mycket om mammor och varför det ett värre tabu för kvinnor än män att vara en dålig förälder.

Medarrangör: Alfabeta Bokförlag

11.00 – 11.20   Havet och vi

Det finns idag få vita fläckar kvar på världskartan. Men havsdjupen är ännu en outforskad del av vår planet. Morten A Stroksnes har skrivit Havsboken, som med hjälp av historia, vetenskap, berättelser och mytologi ger en helt ny bild av havet. Han samtalar med Lena Sjöstrand.

Medarrangör: Leopard Förlag

11.30 – 11.50   Vilja väl  

Elin Grelsson Almestad samtalar med Björn Linnell om vad som händer när den som uppfostrats att tro på kampen för det goda konfronteras med det godas motsats, och om två samhällsinstitutioner som format Sverige; kyrkan och socialdemokratin.

Medarrangör: Bokförlaget Atlas 

12.00 -12.20   Finansvärlden, så funkar den

Joris Luyendjik som ägnat två år att försöka förstå finansvärldens slutna universum samtalar med KG Hammar om de banker som har makten över stor del av våra liv. Har de högre mål än egen vinning? Och kommer de att sätta världsekonomin i gungning igen?

Samtalet förs på engelska 

Medarrangör: Natur och kultur

12.30 – 12.50   Människans mått och möjlighet

I sin nya essäbok berättar Nina Burton om Erasmus av Rotterdam, renässanshumanisten som visade vilken viktig roll litteratur och kunskap kan spela i en dramatisk tid, inte helt olik vår egen. Hon samtalar med Sara Blom.

Medarrangör: Albert Bonniers Förlag

13.00 – 13.20   Hunger

Varför svälter en så stor del av mänskligheten när vi har resurser för att mätta alla? Martin Caparrós ser hungern som en våldsam metafor för social ojämlikhet. I hans bok får läsaren också möta de som på olika sätt lider av hunger. Han samtalar med Gunilla Hallonsten.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Natur och Kultur

13.30 – 13.50   Ingen människa en ö

Steve Sem Sandbergs roman Stormen utspelar sig på en ö igenvuxen av berättelser, hemligheter och myter. Han samtalar med Elisabet Pettersson om hur vi formas av det förflutna, inte minst när hat ärvs i generationer, och om kärlek som kan övervinna allt.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag 

14.00 – 14.20   Därför är ölen är så billig på Möllan

När Daria Bogdanska kom till Sverige fick hon svartjobb som servitris på en av Malmös krogar och upptäckte att inget fungerar som det borde. Hon samtalar med Kent Wisti om serieromanen Wage Slaves.

Medarrangör: Galago   

14.30 – 14.50   Har potatisen en själ?

Måste man ta hand om sina föräldrar? Hur blir man lycklig? I radioprogrammet, ”Allvarligt talat” svarar Lena Andersson på lyssnarnas existentiella frågor. Nu har frågor och svar blivit bok. Lena Andersson samtalar med Dan-Erik Sahlberg.

Medarrangör: Natur och Kultur

15.00 – 15.20   Samlas kring hoppet

Antje Jackelén är aktuell med en ny bok om hopp och om vad det finns att hoppas på. I höst publiceras också en uppdaterad upplaga av boken Gud är större. Björn Wiman samtalar med ärkebiskopen om hennes tro, syn på kallelsen att vara människa och uppdraget att vara kyrka.

Medarrangör: Arcus, Verbum 

15.30 – 15.50   Drömmen om det röda

Den ryska revolutionären och politiska tänkaren Rosa Luxemburg står i centrum i Nina Björks nya bok. De två har sin syn på människan som politisk varelse och sin övertygelse om att det finns en väg mot förändring gemensamt. Nina Björk samtalar med Alf Linderman.  

Medarrangör: Wahlström och Wistrand

16.00 – 16.20   De försvunna böckernas bibliotek

Huvudpersonen i Kristoffer Leandoers roman försöker upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med läsaren på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia. Kristoffer Leandoer samtalar med Birgitta Westlin.

Medarrangör: Natur och Kultur

16.30 – 16.50   Skapa på olika villkor

Kulturmannen har blivit en symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Ebba Witt-Brattström har gått till botten med fenomenet. Hon samtalar med Cristina Grenholm.

Medarrangör: Norstedts

17.00 – 17.20   påven som kom ner på jorden

Franciskus I, andlig ledare för 1,2 miljarder katoliker och en av världens mäktigaste män, verkar vilja ge katolska kyrkan en mer öppen och liberal framtoning. Men vem är han egentligen? Kristina Kappelin som skrivit Påven som kom ner på jorden, samtalar med Stefan Eklund.

Medarrangör: Brombergs bokförlag

17.30 – 17.50   Efter Tjernobyl

Madeleine Hessérus har gjort research för sin roman Elefantens fot i den förbjudna zon vid Tjernobyl som människan övergivit efter kärnkraftsolyckan. Paradoxalt nog den viltrikaste platsen i Europa. Hon samtalar med Henrik Grape om det komplicerade förhållandet mellan civilisation och natur.

Medarrangör: Natur och kultur 

18.00 – 18.20   Ärkebiskopen möter – Anne Holt

I Anne Holts nya spänningsroman Offline utsätts en muslimsk samlingslokal för ett dödligt bombdåd. Misstankarna går till såväl jihadister som extremhögern vilka trots sina olikheter har ett gemensamt mål för sin terror; det öppna, demokratiska samhället. Hon samtalar med Antje Jackelén.

Medarrangör: Piratförlaget

18.30 – 18.50   Tankar om arbete   

Full sysselsättning är centralt för våra tankar om ett gott liv och ett gott samhälle, men arbeta mycket har inget egenvärde menar Bodil Jönsson. Hon samtalar med Cristina Grenholm om en ny syn på arbete som tar hänsyn till våra olikheter.

Medarrangör: Brombergs bokförlag

Lördag 25 september

9.15 – 9.25   Morgonmeditation

Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lund, håller morgonens meditation med utgångspunkt i titeltitel, en av psalmerna i 1986 års psalmbok.

9.30 – 9.50   Riktiga Elsie

I sina memoarer Riktiga Elsie blickar Elsie Johansson tillbaka på livsvandringen från stugan i gamla Fattigsverige till positionen som hyllad och prisbelönt författare. Ett liv som löper parallellt med en intensiv omvandling av Sverige. Hon samtalar med Ylva Leitzinger.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

10.00 – 10.20   Svenska invandrare

När vi tänker på svenskar som emigrerade till USA vid förrförra sekelskiftet ser vi kanske Vilhelm Mobergs gudsfruktiga och strävsamma Karl-Oskar och Kristina framför oss. Men stämmer bilden? Ola Larsmo har skrivit om de svenskar som samlades i slumkvarteret Swede Hollow i Minnesota vintern 1897. Han samtalar med Alf Linderman.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

10.30 – 10.50   Porten till en annan värld 

Norska Siri Pettersen skriver fantasy för unga med rötter i den nordiska mytologin. Odinsbarn handlar om främlingsrädsla och om att vara avvikande som barn, men är också storslaget och våldsamt äventyr. Hon samtalar med Sara Blom om varför tonåringar och unga behöver äventyr, myter och mörker.

Medarrangör: B Wahlströms

11.00 – 11.20   Ärkebiskopen möter – Karen Armstrong

Karen Armstrong levde som ung som nunna i en katolsk kommunitet, men hennes väg ledde bort från klosterlivet. Idag är hon internationellt känd folkbildare på religionens område. I Med Gud på vår sida skriver Armstrong om religion och våld. Hon samtalar med Antje Jackelén.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Natur och kultur

11.30 – 11.50   Om Ofissim

Ofissim var filosof, poet och uppfinnare, fruktade speglar och havsresor, men intresserade sig för järnvägar och reinkarnation. Malte Persson samtalar med Ludvig Lindelöf om att som författare se på världen ur en säregen människas perspektiv.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag

12.00 – 12.20   Jihadismen och jag

Vad får en ung kvinna från välbärgade villakvarter i Halmstad att gå med i den internationella jihadrörelsen och bli kvar i 16 år? Och vart tog tron vägen när hon lämnade rörelsen? Anna Sundberg och Jesper Huor som skrivit boken Älskade terrorist samtalar med Anders Wejryd.

Medarrangör: Norstedts

12.30 – 12.50   Människosonen

I Lennart Hagerfors nya roman får läsaren följa Jesus under de ungdomsår som inte beskrivs i de fyra evangelierna. Han samtalar med Caroline Krook om vad romankonsten egentligen kan tillföra berättelsernas berättelse, och om det finns gränser för vad man får göra med en helig text.

Medarrangör: Weyler förlag

13.00 – 13.20   Samernas skoltid

Nils-Henrik Sikku är en av författarna i boken När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka. Den samlar vittnesbörd från de skolor som var ett led i statens och kyrkans strävan att assimilera och kolonialisera Sveriges samer. Han samtalar med Elisabeth Åsbrink om att som barn skiljas från sitt hem, sina föräldrar och den samiska värld som var hans. 

13.30 – 13.50   Solidaritet och tro

I sin nya bok Gud är inte ett främmande namn lyfter Kristian Lundberg att människan idag blivit en ekonomisk formel och lyfter fram tron som en uppfordrande kraft till solidaritet och förändring. Han samtalar med Lena Sjöstrand.

Medarrangör: Libris, Bilda

14.00 – 14.20   Bilden av Dag Hammarskjöld

FN:s förre generalsekreterare är femtio år efter sin död fortfarande en förgrundsfigur när det gäller fredspolitik. Med sina ”Vägmärken” framstår han också som en modern mystiker. Nu kommer en stor bildbiografi. Henrik Berggren som skrivit texten samtalar med KG Hammar.

Medarrangör: Max Ström förlag

14.30 – 14.50   Som om det inte fanns en morgondag

Några som lyckats med mindfulness är jordens rikaste som inte verkar bekymra sig för de konsekvenser deras livsstil får för andra människor och för klimatet. Liv Strömqvist samtalar med Ludvig Lindelöf om behovet av samhällskritik och varför den gärna får vara rolig.

Medarrangör: Galago

15.00 – 15.20   Pija om pudlar och pommes

Pija Lindenbaums nya bilderbok handlar om Ullis, Ludde och Katta som bor på en bra plats, med pool och potatis så det räcker. Men plötsligt ligger en bumling i poolen, potatislandet har torkat ut och de måste lämna allt för att fly över havet. Författaren samtalar med Kajsa Wejryd om att berätta om svåra saker för små barn.

Medarrangör: Lilla Piratförlaget

15.30 – 15.50   Ärkebiskopen möter - Peter Pomerantsev

I Ingenting är sant och allting är möjligt – det nya Rysslands surrealistiska själ beskriver Peter Pomerantsev de starka kopplingarna mellan ryska media och Vladimir Putins styre.  Så vilka är då möjligheterna för en utveckling mot demokrati i Ryssland? Författaren samtalar med Antje Jackelén.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Ordfront förlag

16.00 – 16.20   Flickan från ingenstans 

När Kari Rosvall var sextiofyra år fick hon reda på att hon avlats fram som ett led i nazisternas försök att skapa en renrasig människa, det så kallade projekt Lebensborn. Hon samtalar med Per Starke om hur hennes liv formats av ett rasbiologiskt experiment för vilket den enskilda människan inte var något värd.

Medarrangör: Libris, Bilda

16.30 – 16.50   Berätta om döden för barn 

Robertas bästis väntar på en hjärttransplantation och de funderar mycket kring döden. Om man hoppas att en vän ska få ett nytt hjärta, önskar man då samtidigt att någon annan ska dö? Kristina Ohlsson samtalar om sin bok Det magiska hjärtat med Marika Palmdahl.

Medarrangör: Lilla Piratförlaget

17.00 – 17.20   Livets teater  

Thorsten Flinck är skådespelaren och regissören vars lysande karriär tog en tragisk vändning. Med utgångspunkt i nya självbiografin samtalar han med Caroline Krook om kärleken till teatern, och om hur man försonas med sig själv och sin omgivning, när man kört karriär, hälsa, ekonomi och relationer i botten. 

Medarrangör: Bookmark förlag

17.30 – 17.50   Bildad på fem minuter

Göran Everdahl är tillbaka med Bildningsakuten som gör läsaren till expert på Shakespeare, arkitektur eller hinduism på fem minuter. Men är man bildad om man vet lite om mycket? Och vad är bildning egentligen bra för? Göran Everdahl samtalar med Claes-Bertil Ytterberg.

Medarrangör: Norstedts

Söndag 25 september

9.15 – 9.25   För livets skull - morgonmeditation

Psalmer sjunger vi när livet är som bäst och när det är som mörkast. Och våra psalmer visar vägen genom kyrkoåret. Nu fyller psalmboken trettio år. Namnetnamnet titeltitel, håller morgonens meditation med utgångspunkt i titeltitel, en av psalmerna i 1986 års psalmbok.

9.30 – 9.50   Skapelseberättelse på vers

Mitt bland stjärnor manar fram den förunderliga världen med stort och smått och oss människor mitt i den. Lotta Olsson har skrivit bilderboken på vers med bilder av Olof Landström. Hon samtalar med Birgitta Westlin om hur poesi kan hjälpa oss att förstå världen och livet.

Medarrangör: Lilla Piratförlaget

10.00 – 10.20   Slutet på världen som vi känner den

Vem kan man lita på när världen håller på att gå under? För lita på någon måste man göra om man vill fortsätta att vara mänsklig. David Norlins roman Nätter utan mörker utspelar sig efter katastrofen. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg om vad dystopin har att säga oss om oss själva och om vårt samhälle.

Medarrangör: Weyler förlag

10.30 – 10.50   14 rader bön

Khashayar Naderehvandis diktsamling Allting glittrar och ingenting tar slut skildrar kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Han samtalar med Lena Sjöstrand.

Medarrangör: Norstedts

11.00 – 11.20   Söndagskola för vuxna

Vad är kristen tro bra till? Varför är Jesus viktig? På vilket sätt avspeglas tron i det vanliga, vardagliga livet? I sin bok Söndagsskola för vuxna söker Patrik Hagman svaren på dessa och andra frågor med hjälp av bönen ”Vår Fader”. Han samtalar med Agneta Lagercrantz.

Medarrangör: Verbum

11.30 – 11.50   Ingenstans att fly

Huvudpersonen i Ester Erikssons självupplevda serieroman Det finns ingenstans att fly har förlorat sin mamma i cancer, en sorg som leder till depression. En dag blir pressen för stor och hon läggs in på psykakuten. Ester Eriksson samtalar med Annika Broman om psykisk ohälsa och den skam som fortfarande är förknippad med den.

Medarrangör: Kartago  

12.00 – 12.20 Rätten att vara kall

Kanadensiska Sheila Watt-Cloutier, Right Livelihood Award-pristagare 2015, beskriver i sin bok The right to be cold hur klimatförändringar hotar att förstöra själva grunden för inuiters kultur. Men det är också en självbiografisk berättelse om att växa upp som del av ett folk som utsatts av århundraden av kolonialt förtryck. Hon samtalar med Henrik Grape.

Samtalet förs på engelska

Medarrangör: Right Livelihood Award Stiftelsen

12.30 – 12.50   Hela Kakan  

”Vi vet varför feminismen behövs, varför antirasismen är ett måste för överlevnaden av vårt samhälle. Jag kommer fortsätta att tjata, vi kommer göra det tillsammans så länge vi lever” skriver Kakan Hermansson i inledningen till sin nya bok som delvis är självbiografi, delvis manifest. Hon samtalar med Kent Wisti.

Medarrangör: Forum

13.00 – 13.20   Sven Wollter, författare

Skådespelaren Sven Wollter har länge varit en aktiv och stridbar del av det svenska kulturlivet. Nu, vid 82 års ålder, debuterar han som författare. Hon, Han och Döden är en roman om att minnas, älska och att inse att vi alla någon gång ska dö. Sven Wollter samtalar med Mikael Ringlander.

Medarrangör: Ordfront förlag

13.30 – 13.50   Flickan och skammen

Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna som tar plats än att stämpla henne som hora eller slampa menar Katarina Wennstam i sin nya reportagebok. Hon samtalar med Kicki Byström.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag 

14.00 – 14.20   Vår tids rädsla

Seriemördaren som kidnappar och mördar unga flickor är en av vår tids mest återkommande populärkulturella mardrömmar. Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald, samtalar med Ulf Sjögren, bland annat om varför han valt att låta sin nya spänningsroman Utmarker, kretsa just kring den.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag 

14.30 – 14.50   Sorg på allvar

Efter ett tio år långt uppehåll skriver Bob Hansson dikter igen. Denna gång med en mörkare och sorgsnare ton. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg om nya diktsamlingen Och grannsämjan är en långsam bödel och om vad som fått honom att återvända till lyriken.

Medarrangör: Ordfront förlag

15.00 – 15.20   Barns rätt att berätta

Elaine Eksvärds uppväxt präglades av hennes pappas gränslöshet och sexuella övergrepp. Med sin självbiografiska bok Medan han lever står hon upp för det utsatta barnets rätt att berätta om det hen utsatts för. Hon samtalar med Kicki Byström.

Medarrangör: Forum

15.30 – 15.50   Kyrkan – vad ska vi med den till?

Vilken roll spelar Sveriges kristna historia och traditioner i en mångkulturell samtid? Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och DN:s kulturchef Björn Wiman samtalar med utgångspunkt i boken Sedd, men osedd. Samtalet leds av Ingrid Elam.

Medarrangör: Verbum

16.00 – 16.20   Skönhet, makt, magi 

Sofi Oksanen är tillbaka med en skröna som samtidigt är en politisk bok om skönhet och jämställdhet. Hennes huvudpersons Normas hår växer en meter om dagen och kan känna på sig om människor i Normas närhet mår dåligt. Hon lär sig att den som kontrollerar hår också kontrollerar kvinnor. Sofi Oksanen samtalar med Sara Blom.

Samtalet förs på engelska.

Medarrangör: Albert Bonniers förlag 

16.30-17.00   Tack och farväl! 

Efter sjutton år och sju romaner tar Viveca Lärn farväl av Blomgren, Sara, Kabben, Johanna och de andra på Saltön. Hon samtalar med Mikael Ringlander om romansviten som kom att bli en stor del av hennes liv och om varför Halta Hönans hotell definitivt blir den sista boken om Saltön.

Medarrangör: Wahlström och Wistrand