Hela påskberättelsen ryms i ett påskägg!

Påskberättelsen har genom alla tider fascinerat människor. I den ryms kärlek, svek, ond bråd död men också den underbara tvisten med uppståndelse och total förlåtelse. Här får du en snabb genomgång av påsken med hjälp av godisbitarna i påskägget :)

Älska varandra!

Jesus samlar sina lärjungar till en sista fest, påskmåltiden. Han säger till dem: ”Så som jag har älskat er ska ni också älska varandra”.

Delar bröd och dryck

De äter bröd och dricker vin som Jesus ger en särskild innebörd. Han talar om att han ska dö. Sedan dess firar kyrkan nattvard, som fortfarande skapar gemenskap mellan Jesus och de som deltar.

Sviken av en vän

När Jesus och lärjungarna ätit går de till Getsemane, en trädgård utanför Jerusalem, där Jesus har ångest, svettas och ber. Då kommer en beväpnad styrka och för bort honom. Lärjungen Judas har förrått honom för 30 silvermynt.

Så dör han

Jesus förhörs och döms som upprorsman. Han hånas, misshandlas och korsfästs på avrättningsplatsen Golgata, som betyder skallen. Efter sex timmar dör han. En högt uppsatt man tar hand om Jesus kropp och lägger den i en klippgrav.

Bumlingen är borta

Efter helgen går några kvinnor till graven tidigt på morgonen för att smörja Jesus kropp. Den stora stenen för ingången är bortrullad och en ängel talar om för dem att Jesus uppstått från döden.

Bjuder på fisk

Efter uppståndelsen möter Jesus sina lärjungar. Vid Genesarets sjö ger han råd om var de ska få mycket fisk. Sedan bjuder Jesus på bröd och glödstekt fisk. Lärjungen Petrus får uppdraget att leda kyrkan.

Gott till slut

”Frid över er” hälsar Jesus efter uppståndelsen. Shalom betyder fred och frid, men också helhet. Jesus död och uppståndelse gör människans relation till Gud, andra människor och skapelsen hel igen. Ett hopp om en ljus framtid är fött.

Det är lätt att se ungefär samma toppar och dalar i livet som i påsken. Det kan verkligen slå om från ljus till mörker för att sedan ljusna igen. Ibland är det långfredag med mörker som verkar kolsvart. Då vill Jesus närma sig dig med ett nytt hopp.

Gud vill vandra med dig alla dagar, soliga som regniga, ända tills tiden tar slut.

Matteus 28:20

Videoversionen