Foto: Hungarian Interchurch Aid /Ikon

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Här är några!

Svenska flaggan och Ukrainska flaggan vajar i varsin flaggstång.

Equmeniakyrkan på Västkustgården i Lerkil

Många flyr från kriget i Ukraina och volontärer behövs till Västkustgården i Lerkil. Som medmänniska, för att hjälpa de boende med matlagning och städ, finnas för barnen, språkkunskaper i ryska eller ukrainska? Två personer bemannar samtidigt, plus volontärer för matlagning lunch och middag. Volontärer behövs dygnet runt. Är du intresserad av att bidra med din tid kontakta diakon Lise-Lott Claesson i Vallda församling på tel: 0760-02 31 63 eller e-post: lise-lott.claesson@svenskakyrkan.se Ge ett ekonomiskt bidrag genom att swisha till: 1234582953 eller BG: 5054-3851. Klicka här för att komma direkt till Equmeniakyrkans hemsida.

Kungsbacka kommun
Kommunen har publicerat en e-tjänst där frivilliga kan anmäla sitt intresse för att hjälpa till om Kungsbacka får ta emot ukrainska flyktingar.  
https://sjalvservice.kungsbacka.se/oversikt/overview/352

Just nu behövs volontärer som skjutsar Ukrainska flyktingar till och från olika verksamheter.

På kommunens hemsida finns även mer allmän information 
Information med anledning av invasionen i Ukraina (kungsbacka.se)

Vanliga frågor och svar
Vanliga frågor och svar angående invasionen i Ukraina (kungsbacka.se)

ACT SVENSKA KYRKAN AGERAR FÖR UKRAINA
Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!
SWISHA EN GÅVA TILL 900 1223, SKRIV AKUT I MEDDELANDEFÄLTET. 
Läs mer här >>

Räddningsmissionen
Hjärterum förbereder sig för att hjälpa flyktingar från Ukraina med tak över huvudet. Hittills har över 200 anmälningar från privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut kommit in. Läs mer här om du vil bidra: https://raddningsmissionen.se/hjarterum-ukraina
Eller kontakta diakoniassistent Christina Ingmyr i Kullavikskyrkan på tel: 031-788 73 05 eller e-post: christina.ingmyr@svenskakyrkan.se 

"Livets Gud. Se vår oro. Vi ber för människorna i Ukraina. För alla som har makt att stoppa krig och förstörelse. För det Europa som är vårt hem. Du som alltid varit tillflykt i oro, nöd och krig, förbarma dig över din värld – också denna dag."
- Antje Jackelén, Ärkebiskop

PÅ TISDAGSKVÄLLAR BER VI FÖR UKRAINA 🙏💙💛

På tisdagskvällar kl. 19 ber för fred i Ukraina och för att symbolisera detta tänder vi en eld i eldningskorgen utanför kyrkan. Om du vill vara med och be för Ukraina är du välkommen in i Vallda kyrka där vi samlas framför altaret och ber. Vi kommer att tända elden varje tisdagskväll tills fred råder i Ukraina igen. Om du inte kan närvara personligen men ändå vill vara med i bön SMSar du "BER" till Lennart på tel: 0707-50 80 82 eller via e-post lennartjanson1@gmail.com så vet vi att du är med.

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.