Meny

OBS INSTÄLLD! Ungdomsresa till Taizé 2020

Här hittar du senaste informationen angående vår ungdomsresa till Taizé.

TAIZÉ 8-16 augusti 2020 

Nu är det dags igen! Vi åker till klostret Taizé i östra Frankrike med Svenska kyrkan i Vallda, Släp och Kullavik! Det är nionde Taizéresan vi gör sedan ”premiären” 2010! I år åker vi lördagen den 8 augusti och kommer hem igen söndagen den 16 augusti. Hoppas du vill följa med!

Vi åker i en egen abonnerad buss och resan tar 24 timmar enkel väg. På vägen ner umgås vi och har det trevligt, sover, tittar på film och passerar Danmark, Tyskland, kanske Luxemburg och till slut Frankrike!
Anmälan sker i år senast onsdag 1 juli och det är först till kvarn som gäller innan det, så välkommen med din anmälan redan nu! OBS: Du behöver ha fyllt 15 år innan avfärd.

Hur är det där..?
Taizé är en liten mysig by som ligger inbäddad bland kullarna i östra Frankrike. Klostret startades på 1940-talet av en man kallad Broder Roger, som dog i klostret 2005. I Taizé bor det nu ca 100 bröder och några få nunnor som lever i ett närliggande nunnekloster. Bröderna leder bibelstudier och är ansvariga för de gudstjänster som man går på. Nunnorna hjälper mest till med medicin och specialkost. Idag besöker tiotusentals ungdomar Taizé varje år för att ta del av gemenskapen. Under högsäsongen, juli-augusti, kan där vara upp till 6000 ungdomar per vecka.

Vad gör man i Taizé?
I Taizé inleds dagen med morgonmässa, och följs upp med bön vid lunch och kväll. Taizés mässor och böner skiljer sig en hel del från våra traditionella mässor i Svenska kyrkan. Det är mycket musik och sångerna är väldigt enkla, men med många stämmor. Morgonmässan tar ca 45 minuter. Efter mässan är det frukostdags, den består av té/choklad, en baguette och två chokladbitar. Därefter träffas man i olika grupper beroende på ålder. Ungdomar från hela världen träffas och diskuterar allt mellan himmel och jord. Detta pågår fram till lunch med tillhörande lunchbön. Lunchen är som alla måltider i Taizé, väldigt enkel. Portionerna är små, men till varje måltid serveras frukt och kakor, så man står sig ändå. Att stå i matkö med tusentals andra är en upplevelse i sig! Varannan eftermiddag ägnas åt praktiskt arbete. Därpå följer några timmars fritid fram till middagen och kvällsbönen. Sedan är det fritt fram att gå och lägga sig om man vill det, men de flesta tar sig ner till Café Oyak. Här säljs fika till en billig peng och vart man än vänder sig möts man av levande musik. Vid elvatiden stänger Oyak och då är dagen så gott som slut. Halv tolv ska det vara tyst på hela området.

Citat från Särö pastorats ungdomar
”Man lärde känna så många nya människor, att man fick en fördjupad tro och så många nya livserfarenheter” – Ungdom 2019.
”Man blir respekterad av alla, det är lättare att skapa kontakter med någon som kommer från en annan kultur med ett annat språk” – Ungdom 2019.
”Så himla roligt med aktiviteterna på bussen. Man hann inte känna att man var nervös inför resan. Och resan gick fort.” – Ungdom 2018.
”Jag har träffat nya kompisar, lärt mig mer och haft det mysigt” – Ungdom 2019.
”Jag har tränat på att vara mer social och träna mig på engelska” – Ungdom 2018.
”Man har lärt sig att vara glad över det man har” – Ungdom 2018.
”Det bästa med gudstjänsten var stämningen och gemenskapen, också tystnaden. Jag tyckte om att få sitta och tänka.” – Ungdom 2018.
”Allt var bra, jag vill åka tillbaka nästa år” – Ungdom 2019.

Praktisk information inför resan

Anmälan, kostnad och betalning
Anmälan är bindande och görs via formulär nedan. Resan till Taizé är värd 4500 kr per person, men ungdomar i Särö pastorat får rabatt enligt följande:

Unga ledare och körsångare
Anmälan öppnar 1 mars. Anmäler du dig innan:
- 1 april får du åka med gratis. 
- 1 maj kostar resan 500 kr. 
- 1 juni kostar resan 1000 kr.
- Vid mån av plats efter 1 juni kostar resan 1500 kr.

Konfirmander och övriga ungdomar
Anmälan öppnar 1 april. Anmäler du dig innan: 
- 1 maj kostar resan 1000 kr.
- 1 juli kostar resan 1500 kr. 
- Vid mån av plats efter 1 juli kostar resan 2000 kr.

Ungdomar från andra församlingar
Anmälan öppnar 1 juli vid mån av plats och kostar då 3500 kr. 

Utöver din resekostnad kommer var och en behöva ha med sig pengar för en middag och en lunch på vägen ner, och samma sak på vägen hem, Pengar för att handla fika på Taizés Café Oyak, samt om man vill köpa med sig någon souvenir från brödernas hantverksbod, kan också vara bra att ha med sig. Vi rekommenderar att var och en har med sig max 1000 SEK växlade till euros, det kommer att räcka gott.

När vi tagit emot din anmälan skickar vi en faktura till den vårdnadshavare ni uppgett. Fakturan kommer först i augusti/september.

Viktiga datum:
Onsdag 1 juli är sista anmälningsdag. Därefter släpps ev. resterande platser till övriga intresserade.
Onsdag 10 juni kl. 18-20 har vi informationsmöte i Vallda församlingshem. Det är viktigt att du som ska med till Taizé kommer på detta möte, samt minst en vårdnadshavare om du är under 18 år. Får du akut förhinder, anmäl detta via telefon eller mail till en ledare så fort som möjligt.
Torsdag 6 augusti kl. 18-20 har vi info- och taggamöte i Kullavikskyrkan.
Lördag 8 augusti åker vi mot Frankrike, runt lunch, och kommer fram dagen därpå. Exakt tid meddelas senare.
Söndag 16 augusti kommer vi tillbaka, vid 21-22-tiden på kvällen, om trafiken inte ställer till problem för oss.  

Packning, förberedelser, regler
Vi förutsätter att du som åker med på denna resa vill bidra till att vi får trevligt tillsammans. När vi träffas i maj kommer samtliga resenärer få gå igenom det kontrakt som ni redan skriver under i och med er anmälan. Där lovar vi varandra att vi gemensamt kommer ta hänsyn, följa regler, passa gemensamma tider och lyssna på ledarna.

I samband med mötet i maj kommer ni också få en detaljerad resplan och packlista, men det kan redan nu vara en god idé att ordna med pass och Europeiskt sjukförsäkringskort.

Hitta info och inspiration om Taizé
Kolla gärna in filmen från vår Taizéresa 2019 på https://www.youtube.com/watch?v=U02vss0IGZo
Vill du se ännu mer, sök på ”Taizé” på Google, Spotify och Instagram, och gå in på Taizés egna svenska version av sin hemsida: http://taize.fr/sv

Ledare – kontakt
Vi ledare som arrangerar resan är del av Särö pastorats ungdomsteam. De flesta av oss har varit i Taizé tidigare och svarar gärna på era frågor om ni undrar något!

Karl-Oskar Löfgren församlingspedagog
Tel: 0300-32 35 90 / Mobil: 0760-02 31 90
karl-oskar.lofgren@svenskakyrkan.se

Sari Abrinder församlingspedagog
Tel: 031-788 73 33 / Mobil: 0760-02 31 33
sari.abrinder@svenskakyrkan.se

Robin Zieseniss präst
Tel: 0300-32 35 62 / Mobil: 0760-02 31 62
robin.zieseniss@svenskakyrkan.se

Caroline Wessmark fritidsledare
Tel: 0300-32 35 97 / Mobil: 0760-02 31 97
caroline.wessmark@svenskakyrkan.se

Anna Schweizer församlingspedagog
Tel: 031-93 52 80 / Mobil: 0760-02 31 50
anna.schweizer@svenskakyrkan.se 

Tara Ullaeus pedagog
Tel: 031-788 73 32 / Mobil: 0760-02 31 32
tara.ullaeus@svenskakyrkan.se

 

TAIZÉ 2020 anmälan
Kontrakt och överenskommelse inför Taizéresa 8-16 augusti 2020
Detta är även min anmälan, och lämnas in senast 1 juli.
Jag vill bidra till att vi får en trevlig resa. Det innebär att jag kommer ta hänsyn, följa regler, passa gemensamma tider och lyssna på ledarna. Jag förstår att det är ett stort ansvar både för mig och ledarna att resa tillsammans, och att det då är viktigt att vi kommunicerar och lyssnar på varandra. Min(a) vårdnadshavare har visat sin tillit och jag kommer på bästa sätt visa gott omdöme och ett trevligt uppförande. För att ingenting ska vara otydligt, följer här de regler vi är överens om:
- Resan är alkohol- och drogfri! Rökning och snusning är inte tillåtet för dig under 18 år, enligt svensk lag. Det är viktigt att ta vara på sömnen under veckan, därför lämnar vi all energidryck hemma.
- Gemensamma tider följs.
- Jag visar hänsyn och tar ansvar i gruppen.
- Gemensam gruppförsäkring finns i verksamheten (mer info kan ges vid frågor), men jag åtar mig att se över min egen försäkring gällande ex. stöld, skador på egendom och personskador.
- Om jag mot förmodan inte följer vår överenskommelse kan följden bli att jag blir återbetalningsskyldig. Vid grova överträdelser kan man bli hemskickad och behöver då bekosta det själv, samt bli hämtad på plats av en vårdnadshavare.
- Resan ordnas helt i församlingarnas regi. Därför finns inget avbeställningsskydd då vi redan har betalat din plats.
- Ha riktigt roligt!!