Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ungdomsresa till Taizé 2019

Här hittar du senaste informationen angående vår ungdomsresa till Taizé.

TAIZÉ 10-18 augusti 2019 

Nu är det dags igen! Vi åker till klostret Taizé i östra Frankrike med Svenska kyrkan i Vallda, Släp och Kullavik! Det är åttonde Taizéresan vi gör sedan ”premiären” 2010! I år åker vi lördagen den 10 augusti och kommer hem igen söndagen den 18 augusti. Hoppas du vill följa med!

Vi åker i en egen abonnerad buss och resan tar 24 timmar enkel väg. På vägen ner umgås vi och har det trevligt, sover, tittar på film och passerar Danmark, Tyskland, kanske Luxemburg och till slut Frankrike!
Anmälan sker i år senast fredag 31 maj och det är först till kvarn som gäller innan det, så välkommen med din anmälan redan nu! OBS. Från 15 år.

Hur är det där..?
Taizé är en liten mysig by som ligger inbäddad bland kullarna i östra Frankrike. Klostret startades på 1940-talet av en man kallad Broder Roger, som dog i klostret 2005. I Taizé bor det nu ca 100 bröder och några få nunnor som lever i ett närliggande nunnekloster. Bröderna leder bibelstudier och är ansvariga för de gudstjänster som man går på. Nunnorna hjälper mest till med medicin och specialkost. Idag besöker tiotusentals ungdomar Taizé varje år för att ta del av gemenskapen. Under högsäsongen, juli-augusti, kan där vara upp till 6000 ungdomar per vecka.

Vad gör man i Taizé?
I Taizé inleds dagen med morgonmässa, och följs upp med bön vid lunch och kväll. Taizés mässor och böner skiljer sig en hel del från våra traditionella mässor i Svenska kyrkan. Det är mycket musik och sångerna är väldigt enkla, men med många stämmor. Morgonmässan tar ca 45 minuter. Efter mässan är det frukostdags, den består av té/choklad, en baguette och två chokladbitar. Därefter träffas man i olika grupper beroende på ålder. Ungdomar från hela världen träffas och diskuterar allt mellan himmel och jord. Detta pågår fram till lunch med tillhörande lunchbön. Lunchen är som alla måltider i Taizé, väldigt enkel. Portionerna är små, men till varje måltid serveras frukt och kakor, så man står sig ändå. Att stå i matkö med tusentals andra är en upplevelse i sig! Varannan eftermiddag ägnas åt praktiskt arbete. Därpå följer några timmars fritid fram till middagen och kvällsbönen. Sedan är det fritt fram att gå och lägga sig om man vill det, men de flesta tar sig ner till Café Oyak. Här säljs fika till en billig peng och vart man än vänder sig möts man av levande musik. Vid elvatiden stänger Oyak och då är dagen så gott som slut. Halv tolv ska det vara tyst på hela området.
”Det är något speciellt med bönerna i Taizé. 6000 personer sitter på samma golv i en gigantisk lokal och sjunger sånger i stämmor. Jag sjöng inte ens med – jag blundade, tänkte på Gud, tänkte på mamma, tänkte på vad jag ska köpa för godis när jag kommer hem. Så vackert och heligt men samtidigt så levande och verkligt!”

Hitta info och inspiration om Taizé
Kolla gärna in en film av vår egen Taizéresa 2012 genom att söka på ”Anna Espenberg” på Youtube och leta dig fram till filmerna ”Taizé 2012 del 1” och ”Taizé 2012 del 2”.
Vill du se ännu mer, sök gärna även på ”Taizé” på Google, Wikipedia, Spotify, iTunes och gå in på Taizés egna svenska version av sin hemsida: http://taize.fr/sv
Praktisk information inför resan

Anmälan
Görs senast 31 maj via formuläret nedan, och först till kvarn-principen gäller, i första hand släpps ungdomar som tillhör Särö pastorat och/eller har konfirmerats här. Anmälan är bindande.

Kostnad och betalning
Resan till Taizé är värd 3500 kr per person, men ungdomar i Särö pastorat får 2000 kr i rabatt, så det ni betalar blir 1500 kr.
Unga ledare som under HT 2018-VT 2019 regelbundet hjälpt till i någon verksamhet samt sångare i Särö pastorats ungdomskörer åker med utan kostnad.
Utöver din resekostnad kommer var och en behöva ha med sig pengar för en middag och en lunch på vägen ner, och samma sak på vägen hem, Pengar för att handla fika på Taizés Café Oyak, samt om man vill köpa med sig någon souvenir från brödernas hantverksbod, kan också vara bra att ha med sig. Vi rekommenderar att var och en har med sig max 1000 SEK växlade till euros, det kommer att räcka gott.
När vi tagit emot din anmälan skickar vi en faktura till den vårdnadshavare ni uppgett.

Viktiga datum:
Fredag 31 maj är sista anmälningsdag. Därefter släpps ev. resterande platser till övriga intresserade.
Onsdag 12 juni kl. 18-20 har vi informationsmöte i Vallda församlingshem. Det är viktigt att du som ska med till Taizé kommer på detta möte, samt minst en vårdnadshavare om du är under 18 år. Får du akut förhinder, anmäl detta via telefon eller mail till en ledare så fort som möjligt.
Torsdag 8 augusti kl. 18-20 har vi info- och taggamöte i Kullavikskyrkan.
Lördag 10 augusti åker vi mot Frankrike, runt lunch, och kommer fram dagen därpå. Exakt tid meddelas senare.
Söndag 18 augusti kommer vi tillbaka, vid 21-22-tiden på kvällen, om trafiken inte ställer till problem för oss.  

Packning, förberedelser, regler
Vi förutsätter att du som åker med på denna resa vill bidra till att vi får en trevlig resa. Det innebär att vi när vi träffas på förträffen i maj gör detta klart genom att tillsammans gå igenom och skriva under ett kontrakt för resan. Där lovar vi varandra att vi gemensamt kommer ta hänsyn, följa regler, passa gemensamma tider och lyssna på ledarna. Det är ett stort ansvar både för mig och ledarna att resa så här långt tillsammans, och att det då är viktigt att vi kommunicerar och lyssnar på varandra. 
En packlista och föreberedelsetips kommer att nå er efter att anmälan är gjord. Det kan vara en god idé att redan nu börja ordna med pass och sjukförsäkringskort från Försäkringskassan.

Ledare – kontakt
Vi ledare som arrangerar resan är del av Särö pastorats ungdomsteam. De flesta av oss har varit i Taizé tidigare och svarar gärna på era frågor om ni undrar något!

Karl-Oskar Löfgren församlingspedagog
Tel: 0300-32 35 90 / Mobil: 0760-02 31 90
karl-oskar.lofgren@svenskakyrkan.se

Kim Kehlmeier musikpedagog
Tel: 0300-32 35 72 / Mobil: 0760-02 31 72
kim.kehlmeier@svenskakyrkan.se

Caroline Wessmark fritidsledare
Tel: 0300-32 35 97 / Mobil: 0760-02 31 97
caroline.wessmark@svenskakyrkan.se

Robin Zieseniss präst
Tel: 0300-32 35 62 / Mobil: 0760-02 31 62
robin.zieseniss@svenskakyrkan.se

Sari Abrinder barn- och ungdomspedagog
Tel: 031-788 73 33 / Mobil: 0760-02 31 33
sari.abrinder@svenskakyrkan.se

Anna Schweizer församlingspedagog
Tel: 031-93 52 80 / Mobil: 0760-02 31 50
anna.schweizer@svenskakyrkan.se

10 platser i bussen för vuxna som vill åka med till Taizé
I samband med ungdomsresan till Taizé erbjuder vi 10 platser till vuxna som vill åka med i egen regi. Man åker med i bussen och bor i ”vuxenbyn” i Taizé, medan ungdomarna med ledare bor i ”ungdomsbyn”. Kostnad 3500 kr inkl bussresa, sovplats och mat. Anmälan och betalning enligt ovan.

TAIZÉ 2019 anmälan
Kontrakt och överenskommelse inför Taizéresa 10-18 augusti 2019
Detta är även min anmälan, och lämnas in senast 31 maj.
Jag vill bidra till att vi får en trevlig resa. Det innebär att jag kommer ta hänsyn, följa regler, passa gemensamma tider och lyssna på ledarna. Jag förstår att det är ett stort ansvar både för mig och ledarna att resa tillsammans, och att det då är viktigt att vi kommunicerar och lyssnar på varandra. Min(a) vårdnadshavare har visat sin tillit och jag kommer på bästa sätt visa gott omdöme och ett trevligt uppförande. För att ingenting ska vara otydligt, följer här de regler vi är överens om:
- Resan är alkohol- och drogfri! Rökning och snusning är inte tillåtet för dig under 18 år, enligt svensk lag. Det är viktigt att ta vara på sömnen under veckan, därför lämnar vi all energidryck hemma.
- Gemensamma tider följs.
- Jag visar hänsyn och tar ansvar i gruppen.
- Gemensam gruppförsäkring finns i verksamheten (mer info kan ges vid frågor), men jag åtar mig att se över min egen försäkring gällande ex. stöld, skador på egendom och personskador.
- Om jag mot förmodan inte följer vår överenskommelse kan följden bli att jag blir återbetalningsskyldig. Vid grova överträdelser kan man bli hemskickad och behöver då bekosta det själv, samt bli hämtad på plats av en vårdnadshavare.
- Resan ordnas helt i församlingarnas regi. Därför finns inget avbeställningsskydd då vi redan har betalat din plats.
- Ha riktigt roligt!!