Morö Backe kyrka 40 år

Morö Backe kyrka i Skellefteå fyllde 40 år i september 2019 och jubileet firades med sång, musik och dans söndag 22/9.

Det första spadtaget till det nya kyrkbygget på Morö Backe togs den 25 november 1978. På plats fanns kyrkofullmäktiges ordförande Filip Gerhardsson, kyrkoherde Lennart Edquist och den blivande distriktsprästen Bengt Block.

Kyrkorådet beviljades ett lån om 5,5 miljoner kronor för ändamålet och det antog också ett ritningsförslag från Bo Tjernströms arkitektkontor.

Den nya kyrkan skulle byggas helt i trä och rymma 200 gudstjänstbesökare, församlingssal, ungdomslokaler, förskolelokaler samt arbetsrum för de anställda.

Bergholtz klockgjuteri fick i uppgift att gjuta den 300 kilo tunga kyrkklockan.

Den 2 september 1979 invigdes kyrkan av biskop Stig Hellsten och den första kyrkorgeln var den gamla orgeln från läroverkets aula.

Den ikonliknande målningen i kyrkorummet är målad av Sven Bertil Svensson, Mörbylånga, och den invigdes i mars 1980 av domprost Nils Andersson.

1988 fick Olle Forsgren i uppgift av kyrkorådet att göra en idéskiss på en utbyggnad av kyrkan och den 3 september 1989 stod de nya lokalerna färdiga till en kostnad av cirka 5,5 miljoner kronor.

1993 flyttade EFS-föreningen i Norra Hedensbyn sin föreningsspecifika verksamhet till kyrkan.

Källa: 90 år med Sankt Olovs församling av Karin Person m fl.