Inför begravningen - ordna själv eller ta hjälp av andra

Inför en begravning väcks många praktiska frågor. Vad kan jag göra själv? Vad behöver jag hjälp med? Vem kan hjälpa mig? Självklart kan du fråga på församlingsexpeditionen, kyrkogårdsexpeditionen eller annan personal inom kyrkan, men här följer några konkreta ledtrådar.

Sådant man kan ordna själv utan kostnad

Ta kontakt med bokningen på Skellefteå pastorat - 0910-70 84 04 - för att:
- Boka lokal för begravning. Vaktmästare ingår. Gäller även borgerlig begravning.
- Boka lokal för samkväm. Kostnadsfri lokal inom församlingen om den avlidna tillhört Svenska kyrkan.
- Boka kyrka, präst och musiker. Gäller kyrklig begravning.
Göra egen kistdekoration
Boka tid på kyrkogårdsexpeditionen för urnnedsättning (präst eller diakon kan närvara om den döde tillhört Svenska kyrkan)

Sådant man kan göra själv eller till en kostnad ta hjälp av andra

Kista eller urna. Ordna själv eller via begravningsbyrå.
Sätta in annons i tidningen. Ordna själv eller via begravningsbyrå.
Eventuell servering inkl. personal. Ordna själv eller via catering.
Gravsten. Ordna själv eller via gravstensfirma eller begravningsbyrå.
Gravskötsel. Ordna själv eller via kyrkogårdsexpeditionen,
telefon 0910—70 84 15.

Bårtäcke

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs på kistan under begravningsakten. Man kan då välja att använda en enklare kista.
Det kan också vara ett fint alternativ för dem som inte önskar ha en traditionell kistdekoration.
Bårtäcke kan användas både till kyrkliga och borgerliga begravningar. Bårtäcket bokas i samband med att man bestämmer tid och plats för begravning.

Församlingens bårtäcke lånas ut kostnadsfritt vid begravningar i församlingens kyrkor eller begravningskapellet.