Foto: ULRIKA ROBSARVE/IKON

Vigsel - Välsignelse

...I kärleken till varandra anar vi också Guds kärlek Vill du boka dop vigsel i kyrkan, ute i naturen, hemma... Kontakta pastorsexpeditionen 026-25 30 53

Vigsel i Coronatider behöver inte ställas in eller skjutas upp.
Istället kan ni hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra vigseln med bara prästen, och vittnen närvarande. Du kan också välja att ha vigseln någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.
Om du har planerat för en större fest efter vigseln, så kan ni överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

DROP IN - VIGSEL
och möjligheten till en kyrklig, enkel och stämningsfull vigsel i Högbo vackra kyrka eller utomhus har genomförts våren 2019. Många brudpar hittade till Högbo med eller utan släkt. Vi återkommer om när nästa tillfälle ges.
Det går precis lika bra att vigas enkelt och fint utomhus på en vacker plats eller i någon av pastoratets vackra kyrkor fast det inte är drop in-vigsel.

I kärleken till varandra anar vi också Guds kärlek...
Det gäller all vänskap liksom relationen mellan två människor. I äktenskapet kan vi se en glimt av Gud i en annan person och förmedla något av Guds närvaro till den andra. Vigseln och välsignelsen är ett sätt att ge uttryck åt detta. Det är en offentlig markering att två människor vill leva tillsammans.
Det är en glädjens dag när två människor vill dela sina liv med varandra. Inför Gud och släkt och vänner eller vittnen lovar paret varandra evig trohet.

Så går det till att vigas i kyrkan

Om man vill gifta sig eller få välsignelse i kyrkan ska man anmäla det till församlingsexpeditionen, som ansvarar för bokningar av präst och kyrka.
Det vanliga är sedan att paret före vigseln träffar vigselprästen för att samtala kring vigselns innebörd och gå igenom vigselgudstjänsten.

Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att till viss del anpassa den efter sina önskemål. Ofta kan man påverka både valet av psalmer, böner och textläsning. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att ”älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem åt”.

Från Skatteverket behöver brudparet intyg om hindersprövning
Telefon 0771-567 567

Vad kostar det att gifta sig i kyrkan?

Att vigas i den egna församlingskyrkan kostar inget om man tillhör Svenska kyrkan. Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan. Vill man gifta sig i en annan församling än den egna bokar man vigseln där.

boka vigsel i sandvikens pastorat

Ring till pastorsexpeditionen 026-25 30 53
eller maila och uppge ditt telefonnummer så ringer vi upp
e-post: sandviken.pastorat@svenskakyrkan.se

Sandvikens pastorats brudkronor

Brudkronorna går bra att låna i samband med vigsel i pastoratet, kontakta pastorsexpeditionen.

Vigsel utomlands

Om du inte hittar det du söker på denna sida

så titta gärna på denna länk

"Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten,
inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk,
den brusar inte upp,
den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten men gläds
med sanningen. Allt bär den, allt tror den,
allt hoppas den, allt uthärdar den." (1Kor.13:4-7)