Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Samarbete med människor på plats i Sydamerika

Åsa Ström Broman lämnar arbetet som kyrkoherde i Söderköping för att under fem år bo i New York. Fyra-fem gånger om året kommer hon som mobil präst för Svenska kyrkan att besöka församlingarna i Sydamerika.

- Spännande och utmanande!

Så säger Åsa Ström Broman som under hösten tar steget från kyrkoherde i Söderköping S:t Anna församling till mobil präst i Sydamerika. Hon har en bakgrund som bland annat journalist och studentpräst och kommer att efterträda Lasse Svedberg som jobbat på tjänsten i tre år.

- Som mobil präst har du inget arbetslag att luta dig mot, det är samarbete med människor på plats som gäller. Jag har förmånen att ta över det nätverk som redan finns.

Viktigt att förbereda sig väl inför resorna

Åsa kommer att jobba halvtid och resa till Sydamerika fyra-fem gånger om året. Varje resa tar cirka två -tre veckor. För att få ihop resorna gäller det att göra ett schema. Förberedelser och bokning av möten inför resorna tar en hel del tid.

Åsa ska vara verksam i fem städer: Sao Paolo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Santiago och Lima. Flera städer ska besökas varje gång hon är ute.

I Sao Paolo finns en kyrka och en tjänstebostad. På de övriga platserna är det hotellboende som gäller. Någon kollega eller ett arbetslag finns inte till hands, men Åsa säger att hon kommer att träffa så många andra människor.

Eftersom vissa områden som Åsa ska jobba i kan innebära risker har hon även gått en säkerhetsutbildning.

Finnas till för svenskar på plats

Åsas arbetsuppgifter skiljer sig inte annars mot dem som andra anställda präster inom Svenska kyrkan i utlandet, SKUT utför. Att finnas till för de svenskar som befinner sig på resande fot eller är bosatta utomlands. Det innebär även förrättningar som dop och vigslar och att göra besök av olika slag. Exempelvis på fängelser.

Åsa Ström Broman kommer från Söderköping och har en bakgrund som bland annat journalist och studentpräst. Bild: Gustaf Hellsing /Ikon

- Det beror på de situationer som uppstår, men att finnas till stöd för de svenskar som finns i området. Det är till exempel många backpackers som reser till Sydamerika. Vi får fundera på hur vi möter den gruppens behov.

Van vid utlandsarbete

Det nya hemmet kommer att ligga i New York eftersom Åsas make Pether Ström Broman har utsetts till kyrkoherde i Svenska kyrkan i New York. Paret Ström Broman har sina förordnanden i fem år.

Både Åsa och hennes man är vana vid utlandsarbete. De har tidigare jobbat kortare perioder i London, Aten, Mallorca och Thailand.

Pia Strand Runsten