Foto: Maria Audas Björkholm

Stor satsning på digitala julkonserter

Nyhet Publicerad

Under advent och jul gör Svenska kyrkan sin hittills största satsning på digitalt sända konserter från hela landet. Programmet inleds med en ”sing along”- konsert från Umeå stads kyrka och följs av ytterligare minst elva konserter från norr till söder.

Advents- och jultiden är en tid av intensiv konsertverksamhet i Svenska kyrkans församlingar. I år när få kommer att kunna ta del av julens musikskatt i en kyrka behöver sångerna nå ut på nya sätt.

Svenska kyrkan samordnar en konsertsatsning som sträcker sig från första advent till trettondag jul och från Nederluleå kyrka i norr till Lunds domkyrka i söder. På repertoaren finns de traditionella psalmerna och körstyckena, men också nyskrivet material, sånger i folkton, och soulstämning med pianisten Anders Widmark. Satsningen blir den största Svenska kyrkan hittills har gjort på att tillgängliggöra konserter digitalt från hela landet.

Programmet inleds nu på söndag, första advent, med en konsert från Umeå stadskyrka där sångare från församlingens körer sjunger traditionella adventspsalmer och körstycken till orgel och brasskomp och där tittarna uppmuntras ha psalmboken till hands för att sjunga med.

- Sedan pandemin slog till i våras har Svenska kyrkan arbetat efter mottot ”vi ställer inte in, vi ställer om” – för att kunna ställa upp för varandra. De digitala julkonserterna är ett uttryck för detta. Lyssna själv eller tillsammans med familjen, sjung eller nynna med.  Svenska kyrkans församlingar har fantastiska musiker och sångare som förstår att förmedla julens ljus och kärlek, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Julkonserterna kommer att kunna ses på Svenska kyrkans webbplats, samt på Svenska kyrkans Facebook-sida och Svenska kyrkans Youtubekanal.

Konserterna är en del av en större kultursatsning som Svenska kyrkan gör under 2020. Tidigare i år har bland annat fyra konserter med nyskrivna sånger och med psalmer ur psalmboken spelats in, som fortfarande kan ses på Svenska kyrkans webbplats och på Svenska kyrkans Youtubekanal.

Programmet för digitala julkonserter 2020

Söndag 29 november 18.00 (första advent)
Sjung tillsammans från Umeås stads kyrka
En psalmsångskonsert i pandemitider med våra vanligaste adventspsalmer och några körsånger med sångare från Umeå stads kyrkas körer, Anders Winterstam på orgel och en brassensemble under ledning av dirigent Jonas Östlund.

Fredag 4 december 18.00
Fira advent i Västeråskatedralen
Klassiska adventssånger och psalmer i Västerås domkyrka. Solisterna Elin Skorup och Anna Zander har tillsammans med domkyrkoorganist Johan Hammarström sammanställt en blandning med både duetter och solosånger för adventstid. Allt från folkliga koraler till örhängen ur Händels Messias.

Onsdag 9 december 18.00
Ljus i mörkret, Turinge kyrka
Konsert från Turinge kyrka i Nykvarn. En kvartett ur kören Existens från Turinge-Taxinge församling sjunger välkända julsånger.

Fredag 11 december 18.00
A Soulful Christmas, Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle
Julkonsert med pianisten Anders Widmark, inspelad i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle.

Söndag 13 december 18.00
Julkonsert vid Lucia från Nederluleå kyrka
En trio sångare framför tillsammans med pianokvartett lucia- och jultidens älskade sånger, både klassiska carols och nyskrivna låtar. Instrumenterat och arrangerat av ledaren, organisten i Nederluleå församling Andreas Söderberg.

Onsdag 16 december 18.00
Frid på jord, Jönköping
Musiker i Jönköpings församling bjuder på vinterpärlor för att lysa upp i en mörk tid. Det blir musik att både njuta till och att sjunga med i för såväl gammal som ung.

Fredag 18 december 18.00
Folkmusik och körlyrik i Järvsö
En julkonsert i gränslandet mellan Hälsinglands folkmusiktradition och den klassiska körlyriken. Vi får höra några av Järvsös främsta folkmusiker tillsammans med sångare ur Järvsö kyrkas vokalensemble. 

Lördag 19 december 18.00
Maria – Gudaföderska! Stora kyrkan i Östersund
Konsert inför fjärde advent. I julmusik och Mariahymner utforskar vi Marias Magnificat inför Gud, som upphöjer de små, ringa och svaga. Musik av J Tavener, M Praetorius, C Nielsen med flera. Medverkande: Ingrid Grahn, sopran, Ingrid Löfgren, alt, Lars-Åke Wikström, tenor, Nicklas Strandberg, bas, med flera.

22 december 18.00
Julmusik i Sankt Olof, Falköping
Julmusiken i S:t Olofs kyrka i Falköping är en mångårig tradition i bygden. I år för första gången digital och minsta formatet någonsin sett till deltagare. Medverkar gör S:t Olofs vokalkvartett, Gloria Joyce Burt, harpa, Helena Kahrs, flöjt, Frida Bromander, cello, Erik Nyberg, orgel och piano, Jonas Hagström aftonbön och Annika Lagerquist, dirigent.

24 december 08.00
Vi sjunger in julen i Göteborgs domkyrka
I decennier har göteborgarna fyllt domkyrkan på julaftons morgon för att sjunga in julen tillsammans med goss- och flickkörerna. Årets upplaga är förinspelad med ensembler ur Gustavi Ungdomskör och barn ur goss- och flickkörerna.

24 december 18.00
Julenatt, musikgudstjänst från Charlottenborgskyrkan i Motala 
Stråkensemble, kompgrupp och orgel ackompanjerar julsånger och psalmer från olika traditioner. En sångensemble under ledning av Jenny Glans och med musikalisk ledning och arrangemang av Anton Glans. Präst är Petra Regnstrand.

4 januari 18.00
In Dulci Jubilo – Trettondagskonsert i Lunds domkyrka
Som en röd tråd återkommer hymnen In Dulci Jubilo i olika arrangemang och sättningar i kvällens program tillsammans med jul- och trettondagsmusik från 1300-talet till nykomponerad musik av lundatonsättare. Vokalkvartett, harpa och orgel under ledning av domkyrkoorganist Robert Bennesh.

Programmet kan komma kompletteras med fler konserter, följ uppdateringar på Svenska kyrkans webbplats.

Åtta körsångare står och sjunger på coronasäkert avstånd från varandra i Umeå stads kyrka.

Inspelade konserter i juletid

Välkommen att ta del av konserter med advents- och julpsalmer, sånger och körstycken – från soffan där hemma.