Pingst

Pingsten är en högtid när vi blir påminda om att Gud finns både mitt ibland oss och inom oss.

Den heliga anden är Guds osynliga närvaro. Anden jämförs ibland med en vind. Vi kan se hur träd böjer sig för vinden men vi ser inte själva vinden. På samma sätt är det med anden. Vi ser inte anden, men vi kan se verkningarna av anden i våra liv.

Innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelsfärds dag berättade han för lärjungarna att de inte skulle bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande, som ska vara hos oss för alltid. Tio dagar efter Kristi himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss.

Den heliga Anden kallas för livets ande och det är ingen tillfällighet. Ord som andedräkt och att andas påminner om livets grund. Gud är både lika osynlig och lika verklig som vår andedräkt.

Pingsten brukar räknas som den kristna kyrkans födelsedag och sammanfaller i år med firandet av att Uppenbarelsekyrkan fyller 105 år.

Fredag 18 maj inleds 105-årsfirandet med en konsert i kyrkan då vi får lyssna till församlingens musiker Katja Själander och EvaMarie Agnelid. Därefter blir det en lättare lunch vid Källan framför kyrkan (vid dåligt väder i församlingshemmet) Sedan har vi chansen att uppleva kyrkans kända och okända delar. Åsa Leander Rundkvist berättar om hur kyrkan blev till och vi får chansen att uppleva
Ferdinand Bobergs arkitektur, njuta av Carl Milles konstverk och Olle Hjortzbergs målningar och ta del av Nathan Söderbloms religiösa idéprogram.

På pingstdagen 20 maj är det dags för konfirmation. 18 ungdomar har på hemmaplan och genom upplevelser i den italienska bergsbyn Assisi under påsken upptäckt mer om sig själva, sina vänner och den kristna tron. Deras konfirmationstid avslutas med gudstjänst. Lite senare under dagen kan vi lyssna till ”Vi är blommor” avslutningskonsert för terminen med körlekis, barn- och diskantkörerna. På annandag pingst 21 maj firas en mässa på en kvart.