Foto: True North/Ikon

Nu startar årets fasteaktion – Dela lika under samma himmel

Den 19 februari inleds årets Fasteaktionen med temat "Dela lika under samma himmel". Under sex veckor är målet är att samla in 40 miljoner kronor för alla människors rätt till ett värdigt liv!

Det finns ett överskott av mat i världen, ändå kommer 800 miljoner människor somna hungriga i kväll.

– Vi har tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, problemet handlar om fördelningen av dessa resurser, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Efter coronapandemin och Rysslands brutala krig i Ukraina har mat- och bränslepriser ökat kraftigt, vilket ytterligare har ökat hungern i världen.

– Det är nu vi måste dela lika, för att människor ska kunna överleva, säger Erik Lysén.

Act Svenska kyrkans fasteaktion engagerar tusentals människor över hela landet. Frivilliga och anställda i Svenska kyrkans församlingar sprider information och samlar in pengar till människor som lever i utsatthet runt om i världen.

– Genom det stora engagemanget hos församlingarna kan vi göra skillnad för människor som lever i utsatta situationer, säger Erik Lysén.

Dela lika under samma himmel

I Fasteaktionen går alla gåvor till Act Svenska kyrkans verksamhet i världen. Kampanjen pågår varje år i sex veckor mellan fastlagssöndagen och palmsöndagen, i år från 19 februari till 2 april.

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Tack vare lokala samarbeten är arbetet effektivt och handlingskraftigt.

Läs mer om Fasteaktionen här.