Lyssna

Nyhet / Publicerad 23 maj 2023 / Ändrad 25 maj 2023

Musikaliska brev ur Daniel Solanders liv - 1772

Konsert kring musiken i Daniel Solanders liv med Ensemble Zellbell och Jenny Högström. Barockmusik av bl a Händel, Roman och Uttini. Bréf frá Íslandi, fredag 2 juni kl 19.00, Uppenbarelsekyrkan, fri entré.

Linnélärjungen, botanikern och världsomseglaren Daniel Solander från Öjebyn utanför Piteå besökte med en brittisk delegation Island år 1772 med avsikten att undersöka delar av Islands botaniska förhållanden. Med på resan fanns bl. a svensken Uno von Troil, som till följd av resan författade ett antal brev om resan och dess upplevelser, och som sedan kom att tryckas i Uppsala 1777 under titeln ”Bref rörande en resa til Island”. Med utgångspunkt i detta uppmärksammas resan av Sveriges ambassad på Island i ett märkesår med titeln Solander 250 – Bréf frá Íslandi och som sträcker sig över en längre period och där flera olika samarbetspartners är inbjudna att medverka.

Utifrån detta skapas konsertprogrammet "Musikaliska brev ur Daniel Solanders liv - 1772" kring musik i Solanders liv. Utgångspunkt för programmet är Gertrud Sophia Solanders notbok, en handskriven notbok av Daniel Solanders faster och som främst innehåller sånger från 1700-talet, både andliga och sakrala av både kända och mindre kända barocktonsättare såsom Georg Friedrich Händel, Giovanni Bononcini m. fl. Notboken finns nu bevarad hos Norrbottens museum i Luleå. Till detta kommer musik av bl. a Johan Helmich Roman och Francesco Antonio Uttini att framföras.

I detta konsertprogram framförs unik historisk musik som sällan eller kanske aldrig tidigare framförts!

Foto: Kia Hedell

Ensemble Zellbell 

Ensemble Zellbell är en nybildad barockensemble med fokus i att framföra unik 1700-talsmusik från olika delar av Europa. Musiken återfinns i historiska samlingar på olika bibliotek och i olika arkiv. Ensemblen leds av barockviolinisten Rebecka Karlsson och dess medlemmar är välkända musiker på både den svenska och den internationella barockmusikscenen.

Under våren och sommaren 2022 har ensemblen uppträtt både i Stockholm, på Narva slott i Estland, på von Echstedtska gården i Värmland och i Södra Råda kulturhus utanför Gullspång. Senaste uppträdande var på Riddarhuset i Stockholm i januari 2023. Sommaren 2023 är Rebecka Karlsson med ensemble inbjuden till att medverka i svenska ambassaden i Reykjaviks, Island, nationaldagsfirande 6 juni inom ramen för märkesåret Solander 250 – Bréf frá Íslandi, och kommer även att uppträda på Solandergården i Öjebyn, på von Echstedtska gården och i Södra Råda kulturhus.

 

Jenny Högström

Jenny Högström är född och uppvuxen Luleå men är numera bosatt i Basel, Schweiz. Hon började sin musikaliska utbildning på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Senare specialiserade hon sig i Barockmusik på Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Schweiz. Jenny uppträder som solist och i ensembler över hela Europa och har en omfattande repertoar som sträcker sig från renässans till klassisk och modern musik.

Huvudfokuset på hennes repertoar ligger i barocken, men även den romantiska Lied-repertoaren ligger mycket nära hennes hjärta. Här drar hon nytta av sitt intresse och sin stora entusiasm för kammarmusik. Som solist har hon uppträtt på prestigefyllda musikfestivaler så som Händel-Festspiele Halle, Cambridge Summer Music Festival, Jeune Talents Paris, Berliner Tage der Alte Musik, Vancouver Bach Festival, Schwetzinger Festspiele, Trigonale Festival och Stockholm Early Music Festival.

Jenny kan höras på flera CD-inspelningar: Med solokantater av den napolitanska kompositören G. Veneziano på Christmas in Naples (Pan Classics, 2014) och In Offcio Defunctorum (Pan Classics, 2015) med Odyssey Ensemble under ledning av Andrea Friggi, i rollen som Calliope i Händels Parnasso in Festa (Pentatone, 2017) med La Cetra Barockorchester under ledning av Andrea Marcon och i titelrollen i oratoriet Jahel av Baldassare Galuppi (Pan Classics, 2021) med Musica Fiorita och Daniela Dolci.

Foto: John Mak

Rebecka Karlsson – barockviolin, ensembleledning, producent

Rebecka Karlsson har studerat violin för Karl-Ove Mannberg och Anna Lindal samt barockviolin för Ann Wallström vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har varit utbytesstudent vid Conservatorio di Musica G.B. Martini i Bologna, Italien, där hon studerade violin för maestro Carlo Ricci, och studerat barockviolin på masternivå för professor Anton Steck vid Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen, Tyskland. Förutom detta har Rebecka tagit mästarkurser för bl.a. Stefano Montanari och Rachel Podger.

Nu är Rebecka verksam som frilansviolinist och pedagog, bosatt i Stockholm. Hon har spelat med ensembler som Hofkapelle München och Hassler Consort, och spelar regelbundet med bl.a. Drottningholmsteaterns orkester, Nordiska Kammarorkestern, Göteborg Baroque och Karlsson Barock. Sedan våren 2012 är Rebecka fast medlem i Drottningholms Barockensemble. Tillsammans med violasten Karin Ahnlund och cellisten Mirjam Pfeiffer har hon barockensemblen Frihet, barockt och systerskap och hon är musikalisk ledare för Ensemble Utile Dulci och Ensemble Zellbell. Rebecka är också anlitad för olika solo- och konsertmästaruppdrag, samarbetar med dansmästaren Anna Löfgren och cembalisten Wilhelm Dahllöf kring historisk sällskapsdans samt arrangerar, producerar och medverkar ofta i olika event kring historisk musik, dans, konst och kultur. 

Konserten genomförs som en del i märkesåret Solander 250 - Bréf frá Íslandi initierat av svenska ambassaden i Reykjavik och dess ambassadör Pär Ahlberger.