Musikalisk vårbukett

Nyhet Publicerad

Mozart, Evert Taube, men även musik av jazzpianisten Elise Einarsdotter samt ett uruppförande med text av poeten Lars Björklund står på programmet. -Det blir en bukett med väldigt olika blomster, säger Greger Fellin, dirigent och ledare för Sigtuna Sångensemble och Sinfonietta Viginti som gästar Uppenbarelsekyrkan 6 maj.


–Sigtuna Sångensemble har funnits sedan 2000. Vi är en fristående kammarkör från Sigtuna som gör projekt vi brinner för. Jag hade glädjen att få starta kören efter att under sex år sjungit på Sigtuna valborgsfirande med ett antal väldigt duktiga korister. 2000 undrade de om vi inte kunde sjunga alltid i stället för bara under Valborg. Så tillkom Sigtuna Sångensemble som idag består av drygt 20 personer, vilket är en lämplig storlek för att kunna göra mycket, men ändå vara flexibel, berättar Greger Fellin och forstätter:
 –Sinfonietta Viginti är en yngre skapelse. Den grundades av mig och Jan Stigmer 2020. Syftet var att marknadsföra klassisk musik samt gränslandet till modern musik, inklusive jazz. Vi vill vara helt öppna för olika musikstilar, men alltid med stor musikalitet, närvaro och glädje i det vi gör. Det är ett handplockat gäng musiker som ingår och som får ingå i Sinfonietta Viginti. Alla har en plats i någon av de stora orkestrarna som Kungliga Hovkapellet eller Kungliga Filharmonikerna. De brinner också för att skapa musik i stunden. Det gör det väldigt kul att få leda den här orkestern. Vi har bland annat gjort en konsertserie för skolor. Att vara på skolorna är viktigt. De flesta som kommer har aldrig upplevt klassisk musik live tidigare. För att ”fatta” vad Mozarts klarinettkonsert är måste man sitta där och uppleva det fysiskt. Det är ju ingen som lyssnar på det på Spotify.

Foto: Göran Lundh

Hur kommer det sig att det blir en konsert just i Uppenbarelsekyrkan?
 – Skälet till att vi gör den här konserten är att en av initiativtagarna till konserten var och lyssnade på oss när vi gjorde Förklädd Gud. Det var så uppskattat att vi fick frågan att komma till Saltsjöbaden och ge en konsert i Uppenbarelsekyrkan. Det är alltså följden av en konsert vi gjort tillsammans tidigare, vilket är jätteroligt. 

En av mina käpphästar är att man aldrig ska behöva bli uttråkad. Det ska finnas variation och en spännvidd som är intressant med väldigt bra musik som håller.

Vilken musik kommer ni att framföra under konserten?
 –Det är som vanligt väldigt varierat när vi är i gång och det blir en bukett med väldigt olika blomster. En av mina käpphästar är att man aldrig ska behöva bli uttråkad. Det ska finnas variation och en spännvidd som är intressant med väldigt bra musik som håller. Det speglas i programmet, från WA Mozart till Evert Taube och Nils Lindberg. Vi har även musik av jazzpianisten Elise Einarsdotter i nya arrangemang för kör och orkester. 
– Det blir också ett uruppförande. Jag har gjort ett verk för kör och orkester med text av poeten Lars Björklund, som jobbat mycket på Sigtunastiftelsen. Han har skrivit en kort dikt som heter Ljus, vilket jag tycker är lämpligt i dessa tider. Budskapet är att mörkret egentligen bara är frånvaro och att det bara behövs ett ljus för att skingra mörkret. 
–Det blir förstås vårsånger av traditionellt snitt. Instrumentalt gör vi Mozarts Divertimento i D-dur som är knappt 15 minuter lång. Sedan gör vi La Ronde des Lupins (Trollens dans)” av Antonio Bazzini. Det är ett virtuost violinstycke som Jan Stigmer framför och har arrangerat för stråkorkester. Evert Taubes Kom i min famn har arrangerats för stråk- orkester på ett sätt som aldrig hörts tidigare med solist och dragspelare. 

Jan Stigmer spelar på en Stradivarius, kanske det mest eftertraktade och kända av alla musikinstrument. Vad är det som gör en Stradivarius så speciell? 
 – Den tillför en klang och en ljudbild som är helt fantastisk. Det är ett instrument som fått mogna under flera hundra år och fått stabilitet och kärna i klangen. Jan Stigmer hävdar med bestämdhet att det beror på att träet fått åldras under tryck av strängar och därför har en akustik som är unik. De som kommer på konserten kommer att få höra hur det låter i händerna på en virtuos. 
 
Vad vill du att jag som besökare ska få med mig från konserten? 
 – Du kommer få en omväxlande eftermiddag fylld av vacker musik. Jag har bara valt vackra saker som talar till hjärtat. Att konserten hålls till förmån för diakonin slår ju också an på det temat, säger Greger Fellin. 

Text: Arne Hyckenberg

Den blida vår är inne

Lördag 6 maj kl 16.00, Uppenbarelsekyrkan


Sigtuna Sångensemble
Sinfonietta Viginti
Jan Stigmer konsertmästare spelar på en Stradivarius. 
Sofia Fellin Garcia, solist
Anders Claesson, solist
Jazzmusiker: Fredrik Hermansson, piano, Martin Höper, bas
Greger Fellin, dirigent,
Konferencier Mats Wehlin

Entré: 150 kr (under 18 år 50 kr). Förköp: Saltsjöbadens bokhandel, Församlingsexp. 5 maj kl 10.00-11.30 (swish) samt innan konsert (swish/kontant). Överskottet från denna konsert går till Saltsjöbadens diakoni.